Почеток / Совети / Фишингот е техника со која измамниците ви бараат доверливи информации. Никогаш не давајте лични или чувствителни информации на лице кое не го познавате.

Фишингот е техника со која измамниците ви бараат доверливи информации. Никогаш не давајте лични или чувствителни информации на лице кое не го познавате.

Техниките за фишинг варираат, но тие вообичаено вклучуваат обиди да ве измамат за да откриете лични или чувствителни информации. Како пример, измамникот може да се преправа дека е вработен во вашата банка и да ги побара вашите доверливи информации за логирање во банката. Никогаш не треба да му давате на друго лице чувствителни или доверливи податоци преку е-пошта или преку инстант пораки, дури и ако се чини дека барањето доаѓа од лице кое го познавате или од компанија со која соработувате. Јавете се во вашата банка директно ако добиете такво барање.

Совети за безбедно користење на Интернет.

MKD-CIRT Национален центар за одговор на компјутерски инциденти

ЗАСТАНИ | РАЗМИСЛИ | ПОВРЗИ СЕ

Check Also

Вашата картичка за пристап може да ја искористи злонамерно лице одвнатре. Секогаш треба да знаете каде е вашата картичка за пристап.

Некој во организацијата – вклучувајќи ги соработниците и посетителите – може да ја искористат вашата …