Почеток / Совети / Самите лозинки не секогаш можат да обезбедат доволна заштита. Користете двојна автентикација за чувствителните акаунти.

Самите лозинки не секогаш можат да обезбедат доволна заштита. Користете двојна автентикација за чувствителните акаунти.

Двојната автентикација е посебен вид на безбедност кој вклучува два одделни вида и фази на автентикација. Вообичаено, двојната автентикација користи нешто што го „имате“ заедно со нешто што го „знаете“.Банкоматите користат двојна авторизација така што ви ја бараат банкарската картичка и вашиот ПИН-број, додека многу онлајн акаунти бараат да имате лозинка и да го потврдите вашиот идентитет преку телефон или друг уред. Други форми на двојна безбедносна автентикација може да вклучуваат токен или пренослив медиум, како што е USB-уред.

Check Also

Вашата картичка за пристап може да ја искористи злонамерно лице одвнатре. Секогаш треба да знаете каде е вашата картичка за пристап.

Некој во организацијата – вклучувајќи ги соработниците и посетителите – може да ја искористат вашата …