Безбедносни совети за мобилни уреди

Одржувајте го уредот без зарази
Мобилните уреди се компјутери со софтвер кој треба да се одржува ажуриран (исто како вашиот компјутер, лаптоп, телефон или таблет). Безбедносните заштити се вградени и редовно се ажурираат. Најдете време за да бидете сигурни дека сите мобилни уреди во вашиот дом ги имаат најновите заштити. Ова може да бара синхронизирање на вашиот уред со компјутер.

Ажурирајте го безбедносниот софтвер: Инсталирањето на најновите верзии на безбедносниот софтвер, веб-пребарувачите и оперативниот систем е најдобрата одбрана против вируси, малициозен софтвер и други онлајн закани.
Заштитете ги сите уреди што се поврзуваат на Интернет: Компјутерите, паметните телефони, играчките конзоли и другите уреди со веб-пристап имаат потреба од заштита од вируси и малициозен софтвер.
Заштитете ги вашите лични информации.
Телефоните можат да содржат огромни количини на лични информации. Изгубените или украдените уреди може да се користат за да се соберат информации за вас и потенцијално за другите. Заштитете го вашиот телефон како што би го заштитиле вашиот компјутер.
Заштитете го вашиот телефон: Користете силна шифра за да го заклучите вашиот телефон.
Размислете пред да употребите одредена апликација: Прегледајте ја политиката за приватност и разберете до кои податоци (локација, пристап до вашите социјални мрежи) на уредот може да пристапи апликацијата пред да ја преземете.
Дајте го вашиот мобилен број на лица кои ги познавате и им верувате и никогаш не давајте броеви од други лица без нивна дозвола.
Научете како да ја оневозможите функцијата гео-тагирање на вашиот телефон http://icanstalku.com/how.php#disable.

Поврзувајте се внимателно.
Користете здраво резонирање кога се поврзувате. Ако сте онлајн преку необезбедена или незаштитена мрежа, бидете внимателни во однос на сајтовите што ги посетувате и информациите што ги објавувате. Запознајте ги подобро Wi-Fi хотспотовите: Ограничете го видот на активности кои ги правите и прилагодете ги безбедносните поставки на вашиот уред за да ограничите кој може да пристапи до вашиот телефон.
Заштитете ги вашите $$: При е-банкарството и е-трговија, проверете дали сајтовите се безбедни. Побарајте веб-адреси со “https: //” или “shttp: //” напред, што значи дека сајтот преземал дополнителни мерки за да помогне во обезбедувањето на вашите информации. Http://” не е безбедно.
Кога се сомневате, не одговарајте. Пораките, повиците и гласовните пораки со намера за измама се во пораст. Исто како е-пошта, барањата за лични информации или за итно дејствување се речиси секогаш измама.

Бидете мудри кога сте на веб.
Бидете информирани за најновите надградби на вашиот уред. Знајте што да направите ако нешто тргне наопаку.
Бидете тековно информирани. Одржувајте темпо со новите начини за да останете безбедни онлајн. Проверете ги доверливите веб-страници за најновите информации, споделете ги со вашите пријатели, семејство и колеги и поттикнете ги да бидат мудри кога се на веб.
Знаат како да блокирате повици од другите. Со користење на идентификација на повикувачот, можете да ги блокирате сите дојдовни повици или да блокирате поединечни имиња и броеви.
Бидете претпазливи кога се среќавате лице-в-лице со лице кое го познавате само преку текстуални пораки.

Иако текстуалните пораки се честопати следниот чекор по онлајн разговорот, тоа не значи дека се побезбедни.
Биди добар онлајн граѓанин.
Лесно е да се кажат некои работи преку телефон или порака кои никогаш не би ги кажале некому в лице. Потсетете ги вашите деца да бидат исто љубезни преку телефон како што би биле во реалниот свет.
Побезбедно за мене, побезбедно за сите: Она што го правите онлајн има потенцијал да влијае на сите – дома, на работа и во целиот свет. Практикувањето на добри онлајн навики придонесува за целата глобална дигитална заедница.
Праќајте онакви текстуални пораки што би сакале другите да ви ги испратат.
Дајте го вашиот мобилен број на лица кои ги познавате и им верувате и никогаш не давајте броеви од други лица без нивна дозвола.
Добијте дозвола пред да фотографирате или снимите видео од други со вашиот телефон. Исто така, кажете им на другите дека им е потребна ваша дозвола пред да ве фотографираат или снимат видео од вас.

Check Also

Сајбер-безбедност во домот: Водич за родители, едукатори и деца

Линк кон брошурата во PDF формат: SajberBezbednostVoDomot_broshura_web Овој водич е направен за да им помогне …