Uncategorized @mk

Повеќе ...

Злонамерниот софтвер Zerobot сега се шири преку искористување на пропустите на Apache

Ботнетот Zerobot е надграден за да зарази нови уреди со искористување на безбедносните пропусти на Интернет и незакрпените Apache сервери. Истражувачкиот тим на Microsoft Defender за IoT исто така забележа дека оваа најнова верзија додава нови можности за DDoS. Zerobot е во активен развој од ноември, со нови верзии кои …

Повеќе ...

Услуга за проверка на веб-апликации

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT Ви овозможува користење на услуга за надворешна сајбер-безбедносна проверка на ваши веб-апликации. Услугата е наменета за организациите – конституенти на MKD-CIRT, организации од јавниот и владиниот сектор, органи на државна управа, како и оператори од критичните сектори во државата и конституенти на …

Повеќе ...

Насоки за безбедност на веб-сервери

Веб-серверите често се цел на напади и обиди за експлоатација. Неправилното конфигурирање и на веб-серверите претставува значителен ризик за целата мрежа и може да резултира во безбедносни инциденти. Администраторите на веб-сервери треба да се придржуваат кон овие насоки со цел да ги отстранат најчестите слабости на веб-серверите и да го …

Повеќе ...

Услуга за пријава на сомнителни пораки испратени по е-пошта

Како да пријавите потенцијална фишинг порака преку услугата за Пријава на сомнителни пораки испратени по е-пошта Сајбер-криминалците често ги користат фишинг-нападите како начин за компромитација на клиентските уреди. Цел на фишинг-нападите е да се убеди корисникот да кликне на линк испратен во порака по е-пошта или во SMS порака, да …

Повеќе ...

CyberMK 2020 продолжува online

Почитувани, Ве информираме дека првиот национален натпревар во сајбер-безбедност CyberMK 2020 продолжува онлајн. Во тек е првата фаза за претквалификација. Полуфиналето и финалната фаза од натпреварот ќе се реализираат онлајн и по претходно објавениот план. Дводневната конференција на тема „Сајбер-безбедност и едукација“ планирана за 30-31 март 2020 година се одложува …

Повеќе ...

САЈБЕР-БЕЗБЕДНОСТ ВОДИЧ ЗА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА

Сајбер-безбедност: Водич за мали и средни претпријатија САЈБЕР-БЕЗБЕДНОСТ: ВОДИЧ ЗА МАЛИ И СРЕДНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА SIGURIA KIBERNETIKE: UDHËZUES PËR NDËRMARRJE TË VOGLA DHE TË MESME Како да ја подобрите сајбер-безбедноста во рамки на вашата организација – брзо, лесно и ефтино. 1.Резервна копија на вашите податоци (Backup) Размислете кои податоци се критични …

Повеќе ...