ЗАСТАНИ | РАЗМИСЛИ | ПОВРЗИ СЕ

Сајбер-безбедност во домот: Водич за родители, едукатори и деца

Линк кон брошурата во PDF формат: SajberBezbednostVoDomot_broshura_web Овој водич е направен за да им помогне на родителите, едукаторите и децата за безбедно користење на Интернет. Според резултатите од Испитување на јавното мислење за примена на мерки за безбедност на Интернет, кое го спроведовме во јули 2019 година, корисниците на Интернет …

Повеќе ...

Насоки за безбедност на веб-сервери

Веб-серверите често се цел на напади и обиди за експлоатација. Неправилното конфигурирање и на веб-серверите претставува значителен ризик за целата мрежа и може да резултира во безбедносни инциденти. Администраторите на веб-сервери треба да се придржуваат кон овие насоки со цел да ги отстранат најчестите слабости на веб-серверите и да го …

Повеќе ...

Онлајн обука за заштита од фишинг напади

Оваа кратка online обука има за цел да ги објасни фишинг нападите, како се изведуваат и како да се заштитите. Во следните неколку минути ќе се запознаете со најчестите облици на фишинг напади. На крајот ќе имате можност да го проверите вашето знаење со краток квиз. Обуката е достапна и …

Повеќе ...

Совети за безбедност на интернет

Одржувајте го уредот без зарази • Ажурирајте го безбедносниот софтвер: Инсталирањето на најновите верзии на безбедносниот софтвер, веб-пребарувачите и оперативниот систем е најдобрата одбрана против вируси, малициозен софтвер и други онлајн закани. • Автоматизирајте го ажурирањето на софтверот: Многу софтверски програми автоматски ќе се поврзат и ажурираат за да се …

Повеќе ...

Совети за онлајн игри за родители

Онлајн игрите честопати вклучуваат интеракција со други компјутери и играчи во живо. За децата е забавно да се поврзуваат со другите, но истите треба да разберат како да се заштитат себеси, така што играњето ќе остане да биде пријатна активност. Иако некои родители би сакале да ги забранат игрите, реалноста …

Повеќе ...

Безбедносни совети за мобилни уреди

Одржувајте го уредот без зарази Мобилните уреди се компјутери со софтвер кој треба да се одржува ажуриран (исто како вашиот компјутер, лаптоп, телефон или таблет). Безбедносните заштити се вградени и редовно се ажурираат. Најдете време за да бидете сигурни дека сите мобилни уреди во вашиот дом ги имаат најновите заштити. …

Повеќе ...

Совети за приватност за бизниси

Транспарентностa гради доверба • Бидете отворени и искрени за тоа како собирате, користи и споделувате лични информации од клиентите. Размислете како клиентот очекува да се користат неговите податоци. Практиките за приватност кои се сметаат за лоши или сомнителни можат да ѝ наштетат на репутацијата на вашата компанија. • Вистинската транспарентност …

Повеќе ...

Совети за онлајн игри за деца, „твинејџери“ и тинејџери

Онлајн игрите се забавни и интерактивни. Можете да ги играте со пријателите или со луѓе од целиот свет. Бидете сигурни дека знаете како да се заштитите себеси и вашите лични информации додека играте онлајн игри. Следењето на овие едноставни упатства може да спречи појавување на проблеми подоцна. Првиот чекор е …

Повеќе ...

Совети за интернет безбедност и сигурност за родители

Интернетот е прекрасно место за учење и забава, но како и светот околу нас, може да претставува опасност ако не се преземат мерки на претпазливост. Овозможувањето на слободен пристап го изложува на ризик вашето дете, вашиот компјутер и вашите лични податоци. Помогнете да им всадите добро расудување на вашите деца, …

Повеќе ...

Информативен лист за ботнет

Што се ботнети? Ботнетите се генерално мрежи на компјутери заразени од малициозен софтвер (компјутерски вирус, снимачи на внесе преку тастатура (key loggers) и друг малициозен софтвер) и контролирани од далечина од страна на сајбер-криминалци, вообичаено заради остварување на финансиска корист или заради напади на веб-страници или мрежи. Ботнетите може да …

Повеќе ...