недела , 5 декември 2021
sqmken

Фишингот е техника со која измамниците ви бараат доверливи информации. Никогаш не давајте лични или чувствителни информации на лице кое не го познавате.

Техниките за фишинг варираат, но тие вообичаено вклучуваат обиди да ве измамат за да откриете лични или чувствителни информации. Како пример, измамникот може да се преправа дека е вработен во вашата банка и да ги побара вашите доверливи информации за логирање во банката. Никогаш не треба да му давате на друго лице чувствителни или доверливи податоци преку е-пошта или преку инстант пораки, дури и ако се чини дека барањето доаѓа од лице кое го познавате или од компанија со која соработувате. Јавете се во вашата банка директно ако добиете такво барање.

Совети за безбедно користење на Интернет.

MKD-CIRT Национален центар за одговор на компјутерски инциденти

ЗАСТАНИ | РАЗМИСЛИ | ПОВРЗИ СЕ

Check Also

Насоки за безбедност на веб-сервери

Веб-серверите често се цел на напади и обиди за експлоатација. Неправилното конфигурирање и на веб-серверите …