Објавени податоци за над 711 милиони адреси за е-пошта

Огромна база на податоци од над 711 милиони адреси за е-пошта што ги користи спамбот за испраќање големи количини на спам пораки преку е-пошта беше објавена на интернет во едно од најголемите складишта за податоци од ваков вид. Француски безбедносен истражувач, со онлајн име Benkow, ја забележал базата на податоци …

Повеќе ...

Спам кампања на Facebook Messenger се користи за ширење на малициозен софтвер на повеќе оперативни системи

Според неодамнешните предупредувања издадени од Avira, CSIS Security Group и Kaspersky Lab, во текот на изминатите неколку дена се појави спам кампања на Facebook Messenger. Фејсбук спам пораките содржат линк до видео. Пораките доаѓаат од еден од пријателите на корисникот, што укажува дека профилот на тоа лице исто така е …

Повеќе ...

Microsoft издаде безбедносни закрпи за 25 критични ранливости

Како дел од својот August Patch Tuesday, Microsoft објави група од 48 безбедносни надградби за сите поддржани верзии на Windows системите и за други производи. Најновота безбедносна надградба се однесува на голем број ранливости, вклучувајќи 25 критични, 21 важни и 2 умерени по сериозност ранливости. Овие ранливости влијаат на различните …

Повеќе ...

Пробиена Copyfish екстензија на Chrome прикажува реклами

Во петокот, непознат хакер ја проби екстензијата  Copyfish на Chrome и потоа пушти нова верзија, која вметнува реклами на веб-страниците на корисниците. Пробивот се случил, бидејќи еден од програмерите на Copyfish бил жртва на фишинг трик и пристапил на линк во порака од е-пошта, која мислел дека ја добил од …

Повеќе ...

Совети за безбедност на интернет

Одржувајте го уредот без зарази • Ажурирајте го безбедносниот софтвер: Инсталирањето на најновите верзии на безбедносниот софтвер, веб-пребарувачите и оперативниот систем е најдобрата одбрана против вируси, малициозен софтвер и други онлајн закани. • Автоматизирајте го ажурирањето на софтверот: Многу софтверски програми автоматски ќе се поврзат и ажурираат за да се …

Повеќе ...

Совети за онлајн игри за родители

Онлајн игрите честопати вклучуваат интеракција со други компјутери и играчи во живо. За децата е забавно да се поврзуваат со другите, но истите треба да разберат како да се заштитат себеси, така што играњето ќе остане да биде пријатна активност. Иако некои родители би сакале да ги забранат игрите, реалноста …

Повеќе ...

Безбедносни совети за мобилни уреди

Одржувајте го уредот без зарази Мобилните уреди се компјутери со софтвер кој треба да се одржува ажуриран (исто како вашиот компјутер, лаптоп, телефон или таблет). Безбедносните заштити се вградени и редовно се ажурираат. Најдете време за да бидете сигурни дека сите мобилни уреди во вашиот дом ги имаат најновите заштити. …

Повеќе ...

Совети за приватност за бизниси

Транспарентностa гради доверба • Бидете отворени и искрени за тоа како собирате, користи и споделувате лични информации од клиентите. Размислете како клиентот очекува да се користат неговите податоци. Практиките за приватност кои се сметаат за лоши или сомнителни можат да ѝ наштетат на репутацијата на вашата компанија. • Вистинската транспарентност …

Повеќе ...

Совети за онлајн игри за деца, „твинејџери“ и тинејџери

Онлајн игрите се забавни и интерактивни. Можете да ги играте со пријателите или со луѓе од целиот свет. Бидете сигурни дека знаете како да се заштитите себеси и вашите лични информации додека играте онлајн игри. Следењето на овие едноставни упатства може да спречи појавување на проблеми подоцна. Првиот чекор е …

Повеќе ...

Совети за интернет безбедност и сигурност за родители

Интернетот е прекрасно место за учење и забава, но како и светот околу нас, може да претставува опасност ако не се преземат мерки на претпазливост. Овозможувањето на слободен пристап го изложува на ризик вашето дете, вашиот компјутер и вашите лични податоци. Помогнете да им всадите добро расудување на вашите деца, …

Повеќе ...