Këshilla për lojërat në internet për fëmijët, të rinjtë dhe adoleshentët

Достапно на / Dispozicion në: македонски (Macedonian)

Lojërat online janë argëtuese dhe interaktive. Ju mund t’i luani ato me miqtë tuaj ose me njerëz nga e gjithë bota. Sigurohuni që të dini se si të mbroni veten dhe informacionin tuaj personal ndërsa luani lojëra në internet. Ndjekja e këtyre udhëzimeve të thjeshta mund të parandalojë problemet më vonë. Hapi i parë është NDALO. MENDO. LIDHU.

Bëhet fjalë për lojën tuaj. Mer kontrollin.
• Nëse një lojtar tjetër ju bën të ndiheni jo rehat, tregojini një të rrituri të besuar. Mos harroni se ju gjithmonë mund të largoni një lojtar nga loja nëse ai ju bën të ndiheni të pakëndshëm.
• Mësoni se si të bllokoni dhe/ose raportoni një lojtar tjetër nëse ju bëjnë të ndiheni jo rehat. Regjistroni atë që tha lojtari tjetër, por mos u futni në konflikt.
• Të luani me njerëz që nuk i njihni ose që nuk janë miqtë tuaj të mirë? Është koha për të maskuar veten.
o Përdorni një emër përdoruesi të sigurt: diçka interesante si SecretNinja99 ose LeTigreVerde.
o Përdorni një avatar në vend të fotos së kamerës suaj të internetit. Sigurisht, një kamerë në internet është e lezetshme, por të huajt nuk kanë nevojë të dinë se si dukesh. Përdorni një përkthim misterioz.
o Përdorni veçoritë e ndërruesit të zërit nëse i keni ato. Përndryshe, shmangni fjalimin si komunikim për të mbrojtur anonimitetin tuaj.
Mbajeni pajisjen tuaj pa infeksione
Flisni me prindërit ose kujdestarët tuaj se si ata mund të sigurohen që kompjuteri juaj të jetë i mbrojtur nga viruset kompjuterike, spyware dhe defekte të tjera.
Përditësoni softuerin tuaj të sigurisë: Instalimi i versioneve më të fundit të softuerit tuaj të sigurisë, shfletuesve të internetit dhe sistemit operativ është mbrojtja më e mirë kundër viruseve, malware dhe kërcënimeve të tjera në internet.
Mbroni të gjitha pajisjet që lidhen me internetin: Kompjuterët, telefonat inteligjentë, konsolat e lojërave dhe pajisjet e tjera me akses në ueb kanë nevojë për mbrojtje nga viruset dhe programet keqdashëse.
Mbroni informacionin tuaj personal.
Informacioni personal është çdo informacion që mund të përdoret për të identifikuar ty ose llogaritë tuaja. Shembujt përfshijnë emrin, adresën, numrin e telefonit, emrat e përdoruesve dhe fjalëkalimet, fotografitë, ditëlindjen dhe numrin e sigurimeve shoqërore.
Siguroni llogaritë tuaja: Kërkoni mbrojtje më të fortë me fjalëkalim. Shumë ofrues llogarish ofrojnë mënyra shtesë për të verifikuar se kush jeni përpara se të hyni në një marrëdhënie biznesi me ju në atë sajt.
Bëni fjalëkalime të gjata dhe të forta: Kombinoni shkronjat e mëdha dhe të vogla me numra dhe simbole për të krijuar një fjalëkalim më të fortë. (Mos harroni, fjalëkalimet janë çelësat e llogarive tuaja. Të vetmit që duhet t’i dinë jeni JU dhe prindërit tuaj. Jo vëllai, motra, shoku më i mirë ose mësuesi juaj – vetëm ju.)
Kontrolloni praninë tuaj në linjë: Kur të jetë e disponueshme, vendosni cilësimet e privatësisë dhe sigurisë në faqet e internetit në një nivel që ju pëlqen të ndani informacione. Është në rregull të kufizosh se si dhe me kë ndani informacionin.

Jini të mençur kur jeni në ueb.
Qëndroni të informuar për zhvillimet më të fundit në internet, dini çfarë të bëni nëse diçka nuk shkon dhe jini të hapur me prindërit tuaj për atë që bëni në internet.
Jini të informuar vazhdimisht. Vazhdoni me mënyrat e reja për të qëndruar të sigurt në internet. Kontrolloni faqet e internetit të besuara për informacionet më të fundit, ndajini ato me miqtë dhe familjen tuaj dhe inkurajojini ata të jenë të mençur kur janë në ueb.
Mendoni përpara se të veproni: Jini të kujdesshëm ndaj komunikimeve që ju kërkojnë të veproni menjëherë, ofrojnë diçka që tingëllon shumë e mirë për të qenë e vërtetë, ose kërkoni informacion personal. Mos pranoni shkarkime nga të huajt. Kjo përfshin programe mashtrimi që mund të pretendojnë se ju ndihmojnë të përmirësoheni në lojë, por në të vërtetë mbajnë malware.

Bëhuni një qytetar i mirë në internet.
Është e lehtë të thuash disa gjëra të ulura pas ekranit të kompjuterit që nuk do t’i thoshe kurrë dikujt ballë për ballë. Mbani të njëjtin nivel mirësie në internet që do të kishit në botën reale.
Më e sigurt për mua, më e sigurt për të gjithë: Ajo që bëni në internet ka potencialin të prekë të gjithë – në shtëpi, në punë dhe në mbarë botën. Praktikimi i zakoneve të mira në internet kontribuon në të gjithë komunitetin dixhital global.

NDALO. Përpara se të përdorni internetin, merrni kohë për të kuptuar rreziqet dhe për të mësuar se si të dalloni problemet e mundshme.
MENDO. Merrni frymë për t’u siguruar që rruga përpara është e qartë. Kërkoni shenja paralajmëruese dhe merrni parasysh se si aktivitetet tuaja në internet mund të ndikojnë në sigurinë tuaj ose të familjes suaj.
LIDHU. Shijojeni internetin me më shumë besim, duke ditur se keni marrë hapat e duhur për të mbrojtur veten dhe kompjuterin tuaj.

Check Also

Këshilla për lojërat online për prindërit

Достапно на / Dispozicion në: македонски (Macedonian)Lojërat online shpesh përfshijnë ndërveprim me kompjuterë të tjerë …