Këshilla për lojërat online për prindërit

Достапно на / Dispozicion në: македонски (Macedonian)

Lojërat online shpesh përfshijnë ndërveprim me kompjuterë të tjerë dhe lojtarë të drejtpërdrejtë. Është kënaqësi për fëmijët të lidhen me të tjerët, por ata duhet të kuptojnë se si të mbrohen në mënyrë që loja të mbetet një aktivitet i këndshëm. Megjithëse disa prindër do të donin të ndalonin lojërat, realiteti është se shumica e të rinjve kanë akses në kompjuterë dhe lojëra online, nëse jo në shtëpi, atëherë në shtëpitë e miqve dhe ndoshta në shkollë. Si prind ose kujdestar, është e rëndësishme të kuptoni se cilat janë rreziqet dhe si ta ndihmoni fëmijën tuaj të lundrojë në botën e lojërave. Hapi i parë është NDALO. MENDO. LIDHU.

Mbajeni pajisjen tuaj pa infeksione
Konsolat e lojërave janë kompjuterë me softuer që duhet të mbahen të përditësuara (ashtu si kompjuteri, laptopi, telefoni ose tableti juaj). Mbrojtjet e sigurisë janë ndërtuar dhe përditësohen rregullisht. Merrni kohë për t’u siguruar që të gjitha pajisjet e lojërave në internet në shtëpinë tuaj të kenë mbrojtjet më të fundit.
Përditësoni softuerin tuaj të sigurisë: Instalimi i versioneve më të fundit të softuerit tuaj të sigurisë, shfletuesve të internetit dhe sistemit operativ është mbrojtja më e mirë kundër viruseve, malware dhe kërcënimeve të tjera në internet.
• Mbroni të gjitha pajisjet që lidhen me internetin: Kompjuterët, telefonat inteligjentë, konsolat e lojërave dhe pajisjet e tjera me akses në ueb kanë nevojë për mbrojtje nga viruset dhe programet keqdashëse.
Mbroni të dhënat personale të fëmijës suaj.
Flisni me fëmijët tuaj se çfarë përbën informacion personal. Fëmijët duhet të dinë se çfarë është e përshtatshme për të ndarë dhe çfarë jo. Emrat, ditëlindjet, mosha, vendndodhja gjeografike, informacioni i kontaktit dhe fotografitë me informacion të identifikueshëm konsiderohen si informacion personal. Ndërsa është argëtuese të përfshihesh në lojëra me lojtarë nga e gjithë bota, fëmijët duhet të ruajnë një nivel anonimiteti për të mbrojtur veten nga ata që mund të mos kenë qëllimet më të mira.
Siguroni llogaritë e fëmijëve tuaj: Kërkoni mbrojtje më të fortë me fjalëkalim. Shumë ofrues llogarish ofrojnë mënyra shtesë për të verifikuar se kush jeni përpara se të luani lojëra në faqen e tyre të internetit.
Krijonii fjalëkalime të gjata dhe të forta: Kombinoni shkronjat e mëdha dhe të vogla me numra dhe simbole për të krijuar një fjalëkalim më të fortë.
Ndihmoni fëmijët tuaj të kontrollojnë praninë e tyre në internet: Kur të jetë e mundur, vendosni cilësimet e privatësisë dhe sigurisë në faqet e internetit në një nivel me të cilin jeni të kënaqur për sa i përket ndarjes së informacionit. Kujtojuni atyre se është në rregull të kufizoni se si dhe me kë ndajnë informacionin.
Bëjini fëmijët tuaj të përdorin një avatar në vend të një fotografie reale të tyre.
Përdorni komunikimin zanor në mënyrë të sigurt ose mos e përdorni fare. Nëse fëmijët tuaj janë duke luajtur një lojë që ka bisedë të drejtpërdrejtë, sigurohuni që ta maskojnë zërin e tyre. Nëse loja nuk e ka këtë veçori, mos i lini të përdorin komunikimin zanor.
Jini të mençur kur jeni në ueb.
Qëndroni të përditësuar me zhvillimet më të fundit në internet, dini çfarë të bëni nëse diçka nuk shkon dhe jini të vetëdijshëm se çfarë po bëjnë fëmijët tuaj në internet.
Jini të informuar vazhdimisht. Vazhdoni me mënyrat e reja për të qëndruar të sigurt në internet. Kontrolloni faqet e internetit të besuara për informacionet më të fundit, ndajini ato me fëmijët tuaj dhe inkurajojini ata të jenë të mençur kur janë në ueb.
Mendoni përpara se të veproni: Mësojini fëmijët tuaj të jenë të kujdesshëm kur komunikojnë kur u kërkohet të veprojnë menjëherë, duke ofruar diçka që tingëllon shumë e mirë për të qenë e vërtetë ose duke kërkuar informacion personal. Ata nuk duhet të pranojnë shkarkime nga persona të panjohur. Kjo përfshin programe mashtrimi që mund të pretendojnë se i ndihmojnë ata të përmirësohen në lojë, por në të vërtetë përmbajnë malware.
Mësoni se si të bllokoni dhe/ose raportoni një ngacmues kibernetik. Regjistroni bisedën nëse ata janë duke u ngacmuar dhe inkurajoni ata që të mos angazhohen në komunikim me dhunuesin.
Lexoni dhe kuptoni informacionin e vlerësimit të moshës për lojërat që luajnë fëmijët tuaj. Disa sajte lojrash kanë lojëra të shumta me vlerësime të ndryshme moshash, prandaj kontrollojini të gjitha.
• Merrni pjesë në lojë me fëmijët tuaj.
Bëhuni një qytetar i mirë në internet.
Është e lehtë të thuash disa gjëra të ulura pas ekranit të kompjuterit që nuk do t’i thoshe kurrë dikujt ballë për ballë. Kujtojuni fëmijëve tuaj që të jenë po aq të sjellshëm në internet sa do të ishin në botën reale.
Më e sigurt për mua, më sigurt për të gjithë: Ajo që ju dhe fëmijët tuaj bëni në internet ka potencialin të prekë të gjithë—në shtëpi, në punë dhe në mbarë botën. Praktikimi i zakoneve të mira në internet kontribuon në të gjithë komunitetin dixhital global.
Respektoni lojtarët e tjerë. Luajtja e lojërave ka qenë gjithmonë një mjedis i favorshëm për fillimin e një bisede që mund të provokojë lojtarë të tjerë. Lojërat në internet duhet të jenë një vend ku praktikohet sportiviteti i drejtë.
NDALO. Përpara se të përdorni internetin, merrni kohë për të kuptuar rreziqet dhe për të mësuar se si të dalloni problemet e mundshme.
MENDO. Merrni frymë për t’u siguruar që rruga përpara është e qartë. Kërkoni shenja paralajmëruese dhe merrni parasysh se si aktivitetet tuaja në internet mund të ndikojnë në sigurinë tuaj ose të familjes suaj.
LIDHU. Shijojeni internetin me më shumë besim, duke ditur se keni marrë hapat e duhur për të mbrojtur veten dhe kompjuterin tuaj.
Burime shtesë:
• Sony Playstation Knowledge Center: http://us.playstation.com/support/parents/index.htm
• Microsoft XBOX – GetGameSmart: www.getgamesmart.com

Check Also

Këshilla për lojërat në internet për fëmijët, të rinjtë dhe adoleshentët

Достапно на / Dispozicion në: македонски (Macedonian)Lojërat online janë argëtuese dhe interaktive. Ju mund t’i …