Blerje e sigurt në internet

Достапно на / Dispozicion në: македонски (Macedonian)

Mbroni veten në internet dhe blini në mënyrë të sigurt në internet!

Para se të filloni të bëni blerje në internet, sigurohuni që të mos ekspozoheni pa nevojë ndaj rreziqeve. Këtu janë 10 këshilla për blerjen në internet për t’ju ndihmuar t’i mbani të dhënat tuaja larg duarve të kriminelëve.

KËTSHILLA 1. Nëse keni mundësi, mos përdorni kartela debitore

Kur blini në internet, është më mirë të përdorni kartela kreditore ose shërbime pagese si Paypal. Për shkak se kartelat debitore janë të lidhura me llogarinë tuaj bankare, ju jeni në një rrezik shumë më të lartë nëse një kriminel hyn në të dhënat tuaja. Konsultohuni me bankën tuaj për mbrojtjen më të mirë gjatë pagesës përmes internetit.

KËTSHILLA 2. Blini vetëm përmes faqeve të sigurta

Para se të futni ndonjë të dhënë personale ose financiare në faqen nga e cila dëshironi të blini diçka, sigurohuni që faqja në të cilën jeni është e ligjshme dhe e sigurt. Mënyra më e lehtë për ta provuar është të kërkoni “https” në fillim të adresës së faqes. Nëse nuk i shihni “s” në fund të “http”, atëherë faqja nuk është e koduar dhe të dhënat tuaja nuk do të jenë të sigurta. Për mbrojtjen tuaj, të gjitha faqet e ligjshme të blerjes do të kenë “s” dhe adresa do të fillojë me https.

KËSHILLA 3. Azhurnoni softuerin tuaj

Azhurnimi i softuerit tuaj është një nga gjërat më të lehta që mund të bëni për të mbrojtur të dhënat tuaja, por shumë njerëz e vonojnë këtë aktivitet. Azhurnimet e softuerit shpesh postohen për të ndihmuar përmirësimin e sigurisë dhe luftimin e sulmeve të reja që vazhdimisht zhvillohen. Mund të duket e vështirë që duhet të pritni që kompjuteri (ose telefoni juaj inteligjent) të kalojë nëpër azhurnime dhe të rifillohet (rifillohet), por përfitimet mbrojtëse ia vlejnë. Herën tjetër kur të shihni një njoftim ose paralajmërim për azhurnim të softuerit, bëjeni këtë pa vonesë.

KËSHILLA 4. Mashtrimet me postë elektronike (e-mail)

Festat janë një kohë e shkëlqyeshme që mashtruesit me postë elektronike të dërgojnë viruse dhe softuer qëllimkeq, të maskuar si një dhuratë ose ofertë speciale. Mos hapni e-mail nga dikush që nuk e njihni ose nga një faqet që nuk e keni vizituar. Një mënyrë tjetër që kriminelët përpiqen të ju mashtrojnë është me mesazhe të rreme nga banka juaj ose institucion tjetër financiar duke thënë se ekziston një paralajmërim ose një problem me llogarinë tuaj. Gjithmonë telefononi bankës për të kontrolluar për veprimtari të dyshimtë dhe kurrë mos regjistroni të dhënat e llogarisë suaj si përgjigje ndaj kësaj poste elektronike.

KËTSHILLA 5. Mos klikoni në linqet e dyshimta

Bëni kujdes nga linqet e uebfaqeve ose të rrjeteve sociale për oferta dhe marrëveshje që janë shumë të mira për të qenë të vërteta. Bëni disa hulumtime ose zbuloni nëse dikush tjetër është përpjekur ta përdorë ofertën para se të klikoni.

KËSHILLA 6. Përdorni fjalëkalime të forta

Fjalëkalimet e forta, të sigurta dhe unike janë mbrojtësit tuaj më të mirë kur bëhet fjalë për privatësinë e të dhënave tuaja. Nëse përdorni të njëjtën fjalëkalim për shumë faqe, atëherë ndani kohë për t’i ndryshuar ato. Nëse keni mundësi, ju rekomandojmë të përdorni një menaxher fjalëkalimesh.

KËSHILLA 7. Asnjëherë mos jepni më shumë informacion sesa është e nevojshme

Shumica e uebfaqeve të internetit që vizitoni ose ku blini do t’ju kërkojë të dhënat tuaja për të përfunduar blerjen. Jepni atyre vetëm informacionin që u nevojitet. Nëse adresa e plotë ose numri i telefonit është opsionale, kaloni këto fusha. Para se të lini të dhënat tuaja në një faqe, ndani koha për të lexuar politikën e tyre të privatësisë dhe për të kuptuar se ku do të ruhen informacionet tuaja dhe si do të ndahen.

KËSHILLA 8. Mos përdorni rrjete publike Wi-Fi

Meqenëse rrjetet publike nuk janë të siguruara, çdo informacion që futni përmes një rrjeti publik mund të vidhet ose përgjohet. Mos u regjistroni në uebfaqet bankare ose në faqet për pagesë si Paypal përmes rrjeteve publike, dhe kontrolloni nëse jeni shkyçur nga faqet e tilla në pajisjen tuaj mobile para se të lidheni me rrjetë publike.

KËSHILLA 9. Jini të zgjuar në lidhje me aplikacionet e blerjeve

Shkarkoni aplikacione (për celularë) të blerjeve online vetëm nga një burim i sigurt, të tilla si Apple App Store ose Android Market. Paguani patenta.

KËSHILLA 10:

Kyçni pajisjet që i përdorni për të hyrë në internet Një nga përfitimet e blerjeve në internet është se mund ta bëni nga kudo dhe të përdorni çdo pajisje. Sigurohuni që çdo pajisje me të cilën blini ka softuer sigurie. Gjithmonë përdorni një fjalëkalim ose shifër për të hyrë në tabletin ose smartfonin tuaj dhe çregjistroni kompjuterin tuaj ose mbyllni ekranin kur të largoheni prej tij. Pas përdorimit të uebfaqes së blerjeve ose bankave, sigurohuni që të dilni nga llogaria dhe mos lejoni që shfletuesit dhe kompjuteri ose pajisja juaj të kujtojnë emrat e përdoruesve, fjalëkalimet ose informacionin e kartelës së kreditit.

 

Burimi:https://www.safewise.com/blog/10-cybersecurity-tips-for-online-shopping/