Таг архиви: malware

Преку PowerPoint датотека може да се инсталира малвер без да бидат вклучени макроа

„Иклучете ги макроата во Office и секогаш бидете исклучително внимателни кога рачно ги вклучувате”. Можеби досега сте го сретнале претходното предупредување, со оглед на тоа што злонамерните хакери во последните десетина години често користат техника за хакирање базирана на макроа, кои се вметнати во специјално изработени Microsoft Office датотеки (особено …

Повеќе ...

Со Fireball инфицирани над 250 милиони компјутери

Откриена е масовна малвер операција која веќе инфицирала над 250 милиони Windows I Mac OS компјутери. Овој малвер , наречен Fireball,  презема комплетна контрола над веб-прелистувачите на жртвата и ги претвара во зомби, потенцијално овозможувајќи  им на напаѓачите да го шпиунираат веб-сообраќајот и да крадат податоци. Истражувачите од Check Point, …

Повеќе ...

Веб-страницата на апликацијата HandBrake била хакирана и ширела малвер за Mac (OSx)

„Огледалната“ веб-страница за преземање на популарната алатка за транскодирање на видео датотеки HandBrake била компромитирана од страна на напаѓачи, кои ја замениле верзијата на апликацијата за Mac (OSx) со малвер. Корисниците кои ја инсталирале апликацијата HandBrake за Mac (OSx) во периодот од 2 мај до 6 мај 2017 година задолжително …

Повеќе ...

Макро малвер кој работи на Windows и на macOS

Минатиот месец за првпат беше забележан Word документ кој шири макро малвер на macOS, а набргу потоа е откриен и Word документ во кој се содржани скрипти кои можат да инфицираат со малвер и Windows и macOS оперативни системи. Злонамерни Office датотеки на кои се додадени макро скрипти кои преземаат …

Повеќе ...