Таг архиви: ransomware

Petya рансомвер забрзано се шири, слично на WannaCry

Според повеќе извори, нова варијанта на Petya рансомвер, позната и како  Petwrap, се шири со голема брзина преку искористување на истата Windows SMBv1 рансливост која ја користеше WannCry рансомвер. Овој малвер за репликација ги користи ранливостите ETERNALBLUE и DOUBLEPULSAR, слично како и WannaCry рансомвер. Овој малвер искористува две нови ранливости …

Повеќе ...

Варијанта на рансомвер напаѓа Mac компјутери

Според истражувачите од Fortinet, иако откриениот рансомвер за Mac е технички инфериорен на оние кои го напаѓаат Windows, тој сепак може да криптира и да не дозволи пристап до датотеките на жртвата и со тоа да прави реална штета. MacRansom користи симетрично криптирање со клуч кој е вграден во кодот …

Повеќе ...

Се појавија првите бесплатни декриптори за WannaCry

Доколку вашиот компјутер бил инфициран со WannaCry, можете да се обидете бесплатно да ги вратите криптираните датотеки (на свој ризик) со некоја од следните алатки: WannaKey – направена од Adrien Guinet, француски истражувач за информациска безбедност од Quarkslab, кој пронашол начин да ги извлече тајните клучеви за декрипција користени од …

Повеќе ...

Насоки за заштита од “WannaCry” рансомвер

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти (MKD-CIRT) ги препорачува следните проактивни и реактивни мерки за заштита од “WannaCry” рансомвер. Напоменуваме дека се загрозени сите верзии на Windows оперативните системи на кои не се инсталирани најновите безбедносни закрпи. Проактивни мерки за заштита од “WannaCry” рансомвер: Инсталирање на закрпата за Microsoft …

Повеќе ...

WannaCry: Microsoft објави закрпа за постарите оперативните системи

Во пресрет на најголемиот Ransomware напад во историјата со кој во последните 24 часа се заразени над 100.000 Windows системи, Microsoft објави закрпи за заштита на компјутерите со постар оперативен систем. Microsoft објави итна надградба за верзиите на Windows кои повеќе немаат поддршка, вклучувајќи ги Windows XP, Vista, Windows 8, …

Повеќе ...

Предупредување: На Windows се шири „WannaCry“ рансомвер

Се појави нова интернет закана, рансомверот „WannaCry“ (познат и под имињата „Wana Decrypt0r“, „WanaCryptor“ и „WCRY“). Овој рансомвер ја искористува ранливоста на SMB (Server Message Block ) протоколот за извршување на малициозен код, кој понатаму ги криптира податоците на компјутерот и од корисникот бара уплата на средства во замена за …

Повеќе ...