Discord откри пробивање на податоците откако агентот за поддршка бил хакиран

Discord ги известува корисниците за пробивање на податоците откако била компромитирана сметката на агентот за поддршка од трета страна.

Пробивањето на безбедноста ја изложи редицата за билети за поддршка на агентот, која содржеше кориснички мејл адреси, пораки разменети со Discord поддршката и какви било прилози испратени како дел од билетите.

Discord изјави дека веднаш се осврнал на пробиената сметка за поддршка со тоа што ја оневозможил штом бил откриен инцидентот.

„Поради природата на инцидентот, можно е вашата мејл адреса, содржината на пораките за услуги на клиентите и сите прилози испратени помеѓу вас и Discord да биле изложени на трето лице“, стои во писмата испратени до засегнатите корисници на Discord.

„Штом Discord беше информиран за проблемот, ја деактивиравме загрозената сметка и ги завршивме проверките на малициозен софтвер на погодената машина“.

Тие, исто така, работеа со партнерот за услуги на клиентите за да спроведат ефективни мерки за да се спречат слични инциденти во иднина.

Ако сте погодени од пробивањето на податоците на Discord, внимавајте на какви било сомнителни активности, како обиди за измама или phishing напади. Иако Discord смета дека ризикот е минимален, подобро е да бидете внимателни.

„Иако веруваме дека ризикот е ограничен, се препорачува да бидете внимателни за какви било сомнителни пораки или активности, како што се измами или phishing обиди“, изјавија од компанијата.

Discord е широко користена платформа за инстант пораки и социјални медиуми со 150 милиони месечни активни корисници.

Дополнително, компанијата на својата веб-страница тврди дека платформата има 19 милиони активни сервери неделно.

Извор: BleepingComputer

Check Also

Нов крадец на информации за Snake базиран на Python се шири преку пораки на Faceebook

Пораките на Facebook се користат од страна на актери за закана за крадец на информации …