Почеток / Вести

Вести

Објавен новиот извештај Global Cybersecurity Index v3 на ITU

Меѓународната унија за телекомуникации (ITU) го објави третиот извештај за посветеност на земјите на сајбер-безбедност. Глобалниот индекс на сајбер-безбедност (Global Cybersecurity Index – GCI) е доверлива референца која ја мери посветеноста на земјите на сајбер-безбедноста на глобално ниво, со цел да се подигне свеста за важноста и различните димензии на …

Повеќе ...

Обуки за процена на ранливости во MKD-CIRT

Националниот центар за одговор на компјутерски иницденти MKD-CIRT организираше дводневни обуки за процена на ранливости кај ИКТ системите. Обуките ги посетија 30 лица од организации од јавниот и владиниот сектор и оператори на критични инфраструктури во Република Македонија. Основна цел на овие обуки е јакнење на капацитетите во јавниот и …

Повеќе ...

Потпишан Меморандум за соработка на АЕК со Агенција за цивилно воздухопловство

На денешниот состанок одржан во просториите на АЕК, директорите на Агенцијата за електронски комуникации – Сашо Димитријоски и Агенцијата за цивилно воздухопловство – Горан Јандреоски потпишаа Меморандум за соработка со цел унапредување на работата во двете институции. Во рамките на овој Меморандум, договорните страни ќе соработуваат во размена на информации …

Повеќе ...

Потпишан протокол за соработка на MKD-CIRT и SRB-CERT

Во рамки на денешниот регионален состанок на регулаторните национални тела надлежни за електронски комуникации кој се одржува во Белград, директорите на Регулаторната Агенција за електронски комуникации и поштенски услуги на Република Србија – Владица Тинтор и Агенцијата за електронски комуникации на Република Македонија – Сашо Димитријоски потпишаа протокол за соработка …

Повеќе ...

Регионална конференција за сајбер-безбедност „Соработка и размена на информации“, 09-10 октомври 2018

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT како дел од Агенцијата за електронски комуникации, во соработка со ОБСЕ мисијата во Скопје и Regional Cooperation Council RCC на 9 и 10 октомври 2018 година организира регионална конференција за сајбер-безбедност на теми: соработка и размена на информации. На овој дводневен настан …

Повеќе ...

Прва национална симулациска вежба за справување со компјутерски/ИКТ безбедносни инциденти на национално и меѓународно ниво

На 8 мај 2018 година, Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT во соработка со ОБСЕ мисијата во Скопје ја организираше Првата национална симулациска вежба за справување со компјутерски/ИКТ безбедносни инциденти на национално и меѓународно ниво. Настанот се одржа во хотел Арка, Скопје. За прв пат во Република Македонија …

Повеќе ...

Покрај Drupalgeddon2, пронајден уште еден критичен недостаток во Drupal. Потребно е најитно да ги ажурирате вашите Drupal веб-страници

Најитно ажурирајте ги веб-страниците базирани на Drupal на најновата достапна верзија. По втор пат во рок од еден месец, откриено е дека Drupal е ранлив на нова критична ранливост која може да им овозможи на далечинските напаѓачи да извршат напредни напади, вклучувајќи кражба на колачиња, keylogging, phishing и кражба на …

Повеќе ...

Under Armor објави дека разоткривањето на податоци од MyFitnessPal влијае на 150 милиони корисници и им дозволува на хакерите да пристапат до адреси за е-пошта, кориснички имиња и лозинки

Популарната апликација за следење на калории MyFitnessPal, претрпе масовно разоткривање на податоци што влијае на околу 150 милиони корисници. Производителот на спортска опрема Under Armmor во четвртокот објави дека нивната апликација за фитнес беше пробиена кон крајот на февруари, дозволувајќи им на неавторизирани лица да пристапат до информации за милиони …

Повеќе ...

Потпишан Меморандум за соработка меѓу MKD-CIRT и KOS-CERT

Почитувани, Ве информираме дека денес на 20.02.2018 беше потпишан Меморандум за соработка меѓу Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти (MKD-CIRT), како дел од Агенцијата за електронски комуникации на Република Македонија и Националната единица за сајбер безбедност (KOS-CERT) како дел од Регулаторниот авторитет за електронски и поштенски комуникации на Република …

Повеќе ...

Wi-Fi Алијансата го објави WPA3 протоколот со нови безбедносни карактеристики

Wi-Fi Алијансата ја објави долгоочекуваната следна генерација на безжичниот безбедносен протокол – Wi-Fi Protected Access (WPA3). WPA3 ќе го замени постоечкиот мрежен безбедносен протокол WPA2 кој постои околу 15 години, а секојдневно се користи од милијарди безжични уреди, вклучувајќи паметни телефони, лаптопи и „интернет на нештата“ уреди. WPA2 веќе долго …

Повеќе ...