Почеток / Вести (страница 2)

Вести

Пријавена критична ранливост во phpMyAdmin која им овозможува на напаѓачите да ги оштетат базите на податоци

Пријавена е критична безбедносна ранливост во phpMyAdmin – една од најпопуларните апликации за управување со MySQL бази на податоци. Оваа ранливост може да им овозможи на далечинските напаѓачи да извршуваат опасни операции со база на податоци преку измама на администраторите кои би кликнале на посебно формиран URL линк. Откриен од …

Повеќе ...

Масивен brute-force напад на WordPress страници

Од минатата недела WordPress веб-страници се цел на масивна кампања со brute-force напади. Во криптографијата, напад со брутална сила (brute-force attack) се состои од напаѓач кој се обидува да ја погоди точната лозинка преку проби со многу можни лозинки. Напаѓачот систематски ги проверува сите можни лозинки додека не се најде …

Повеќе ...

BadRabbit ransomware се шири низ Европа

123

Нов рансомвер нарешен BadRabbit масовно се шири низ неколку држави во источна Европа. Главни цели на нападите се јавниот и приватниот сектор, како на пример украински аеродром, системот на подземната железница, украинското Министерство за инфраструктура, три руски новински агенции и др. Брзината со која се шири овој штетен софтвер наликува …

Повеќе ...

Откриени дополнителни информации за малициозни содржини во апликацијата CCleaner

Според известување на безбедносни експерти од компанијата Cisco Talos Group, група непознати напаѓачи кои ги презеле серверите на компанијата Piriform со цел дистрибуција на верзија од апликацијата CCleaner со малициозна содржина, во втората фаза од нападот како цел имале најмалку 20 меѓународни технолошки корпорации. Претходно оваа недела од компанијата Avast …

Повеќе ...

Предупредување: Хакирана верзија на CCleaner дистрибуира малициозен софтвер; Заразени над 2.3 милиони корисници

Ако во периодот од 15 август до 12 септември оваа година на вашиот компјутер сте ја презеле или обновиле апликацијата CCleaner од официјалната веб-страница, тогаш обрнете внимание – вашиот компјутер е компромитиран. CCleaner е популарна апликација со над 2 милијарди преземања, создадени од Piriform – компанија која неодамна премина во …

Повеќе ...

Објавени податоци за над 711 милиони адреси за е-пошта

Огромна база на податоци од над 711 милиони адреси за е-пошта што ги користи спамбот за испраќање големи количини на спам пораки преку е-пошта беше објавена на интернет во едно од најголемите складишта за податоци од ваков вид. Француски безбедносен истражувач, со онлајн име Benkow, ја забележал базата на податоци …

Повеќе ...

Спам кампања на Facebook Messenger се користи за ширење на малициозен софтвер на повеќе оперативни системи

Според неодамнешните предупредувања издадени од Avira, CSIS Security Group и Kaspersky Lab, во текот на изминатите неколку дена се појави спам кампања на Facebook Messenger. Фејсбук спам пораките содржат линк до видео. Пораките доаѓаат од еден од пријателите на корисникот, што укажува дека профилот на тоа лице исто така е …

Повеќе ...

Microsoft издаде безбедносни закрпи за 25 критични ранливости

Како дел од својот August Patch Tuesday, Microsoft објави група од 48 безбедносни надградби за сите поддржани верзии на Windows системите и за други производи. Најновота безбедносна надградба се однесува на голем број ранливости, вклучувајќи 25 критични, 21 важни и 2 умерени по сериозност ранливости. Овие ранливости влијаат на различните …

Повеќе ...

Пробиена Copyfish екстензија на Chrome прикажува реклами

Во петокот, непознат хакер ја проби екстензијата  Copyfish на Chrome и потоа пушти нова верзија, која вметнува реклами на веб-страниците на корисниците. Пробивот се случил, бидејќи еден од програмерите на Copyfish бил жртва на фишинг трик и пристапил на линк во порака од е-пошта, која мислел дека ја добил од …

Повеќе ...

Безбедносен пропуст во Myspace

Откако во 2013 година беа компромитирани скоро 360 милиони Myspace кориснички сметки, од оваа социјална мрежа во 2016 година изјавија дека преземаат мерки за подобрување на безбедноста на корисниците. Сепак, наизглед секој може да побара нова лозинка за корисничка сметка за која ги знае името, корисничкото име и датумот на …

Повеќе ...