Почеток / Вести (страница 4)

Вести

Преку PowerPoint датотека може да се инсталира малвер без да бидат вклучени макроа

„Иклучете ги макроата во Office и секогаш бидете исклучително внимателни кога рачно ги вклучувате”. Можеби досега сте го сретнале претходното предупредување, со оглед на тоа што злонамерните хакери во последните десетина години често користат техника за хакирање базирана на макроа, кои се вметнати во специјално изработени Microsoft Office датотеки (особено …

Повеќе ...

Со Fireball инфицирани над 250 милиони компјутери

Откриена е масовна малвер операција која веќе инфицирала над 250 милиони Windows I Mac OS компјутери. Овој малвер , наречен Fireball,  презема комплетна контрола над веб-прелистувачите на жртвата и ги претвара во зомби, потенцијално овозможувајќи  им на напаѓачите да го шпиунираат веб-сообраќајот и да крадат податоци. Истражувачите од Check Point, …

Повеќе ...

Откриен пропуст „Split Tunnel SMTP Exploit” во EEA (email encyrpton appliances)

Од страна на компанијата Securolytics е откриен пропуст „Split Tunnel SMTP  Exploit” во начинот на кој функционираат EEA уредите. EEA (Email encryption appliances) се хардверски или виртуелизирани уреди кои соработуваат со серверите за е-пошта во криптирањето и декриптирањето на пораките. EEA уредите обично се поставуваат во компаниските мрежи и се …

Повеќе ...

Издадена е закрпа за пропуст во Samba стар 7 години

Објавена е закрпа за критична ранливост на извршување произволен код  (анг. code-execution vunerability) за мрежната алатка Samba. Доколку не се инсталира закрпата, оваа ранливост може да претставува сериозна закана за корисниците. Пропустот CVE-2017-7494, стар 7 години, доколку одредени услови се исполнети, може да се искористи со извршување на само една …

Повеќе ...

Се појавија првите бесплатни декриптори за WannaCry

Доколку вашиот компјутер бил инфициран со WannaCry, можете да се обидете бесплатно да ги вратите криптираните датотеки (на свој ризик) со некоја од следните алатки: WannaKey – направена од Adrien Guinet, француски истражувач за информациска безбедност од Quarkslab, кој пронашол начин да ги извлече тајните клучеви за декрипција користени од …

Повеќе ...

Преку Chrome на Windows можат да бидат украдени корисничките параметри за најава

Корисникот на Windows може без знаење да ги сподели своите параметри за најава со напаѓачот со пристапување кон папка која содржи злонамерна .scf датотека. Се работи за комбинирање од две техники кои се познати од порано:  една од операцијата Stuxnet, а другата од  презентирана на Blackhat конференција од страна на …

Повеќе ...

Насоки за заштита од “WannaCry” рансомвер

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти (MKD-CIRT) ги препорачува следните проактивни и реактивни мерки за заштита од “WannaCry” рансомвер. Напоменуваме дека се загрозени сите верзии на Windows оперативните системи на кои не се инсталирани најновите безбедносни закрпи. Проактивни мерки за заштита од “WannaCry” рансомвер: Инсталирање на закрпата за Microsoft …

Повеќе ...

WannaCry: Microsoft објави закрпа за постарите оперативните системи

Во пресрет на најголемиот Ransomware напад во историјата со кој во последните 24 часа се заразени над 100.000 Windows системи, Microsoft објави закрпи за заштита на компјутерите со постар оперативен систем. Microsoft објави итна надградба за верзиите на Windows кои повеќе немаат поддршка, вклучувајќи ги Windows XP, Vista, Windows 8, …

Повеќе ...

Предупредување: На Windows се шири „WannaCry“ рансомвер

Се појави нова интернет закана, рансомверот „WannaCry“ (познат и под имињата „Wana Decrypt0r“, „WanaCryptor“ и „WCRY“). Овој рансомвер ја искористува ранливоста на SMB (Server Message Block ) протоколот за извршување на малициозен код, кој понатаму ги криптира податоците на компјутерот и од корисникот бара уплата на средства во замена за …

Повеќе ...

Во аудио драјвер за HP лаптопи пронајден keylogger

Аудио драјверот за некои HP лаптопи вклучува функционалност која најдобро може да се опише како keylogger, затоа што го снима секое притискање на копче од тастатурата и ја запишува информацијата во локална датотека. Оваа датотека е достапна за секој кој знае каде да ја побара, односно за други корисници, апликации …

Повеќе ...