Почеток / Вести (страница 6)

Вести

Макро малвер кој работи на Windows и на macOS

Минатиот месец за првпат беше забележан Word документ кој шири макро малвер на macOS, а набргу потоа е откриен и Word документ во кој се содржани скрипти кои можат да инфицираат со малвер и Windows и macOS оперативни системи. Злонамерни Office датотеки на кои се додадени макро скрипти кои преземаат …

Повеќе ...

132 Google Play Store апликации инфицирани од Windows малициозен софтвер

Истражувачите за сигурност на информации најдоа траги од Windows малициозен софтвер во 132  апликации за Android на официјалниот сајт на Google Play Store. Според експертите за сигурност на информации, сите 132 апликации содржат iframe со мали димензии во изворниот код на HTML страниците кои се прикажуваат кај корисниците. Овој iframe …

Повеќе ...

Изведен е првиот напад на SHA-1 со колизија

Криптографската хеш-функција SHA-1 (Secure Hash Algorithm 1) е официјално прогласена за застарена, откако Google го објави првиот успешен напад со колизија. SHA-1 е безбедносен алгоритам кој генерира криптографски хеш-вредности од дигитални податоци, кои се користат, меѓудругото, за потврдување на автентичност на датотека. Хеш-функцијата SHA-1 е развиена од страна на NSA …

Повеќе ...

Со софистициран комплет алатки за фишинг се автоматизираат напади на PayPal сметки

Откриен е софистициран комплет од алатки за фишинг (phishing) кој е мошне ефективен за крадење на параметрите за најава и корисничките детали од корисниците на PayPal. Што е фишинг? Фишингот е облик на измама кој опфаќа збир на активности на злонамерни напаѓачи преку користење лажни пораки од е-пошта и лажни …

Повеќе ...

Критична грешка во библиотеката PHPMailer ги става во ризик милиони веб страници

Милиони веб седишта се под ризик заради критичен недостаток во програмската библиотека PHPMailer, една од најкористените PHP библиотеки за испраќање на електронска пошта, која овозможува извршување на произволен програмски код на веб сервер. Иако сигурносната закрпа е исдадена уште во во верзијата PHPMailer 5.2.18, се испостави дека закрпата не е …

Повеќе ...

Компромитирани 500 милиони Yahoo! кориснички сметки

Yahoo! Потврди дека се компромитирани најмалку 500 милиони кориснички имиња, адреси за електронска пошта, телефонски броеви, датуми на раѓање и шифрирани безбедносни прашања и одговори. Компромитација се случила во 2014 година, а се претпоставува дека во почетокот на Август оваа година хакер под името Peace на продажба понудил податоци за …

Повеќе ...