недела , 5 декември 2021
sqmken

Компромитирани 500 милиони Yahoo! кориснички сметки

Yahoo! Потврди дека се компромитирани најмалку 500 милиони кориснички имиња, адреси за електронска пошта, телефонски броеви, датуми на раѓање и шифрирани безбедносни прашања и одговори. Компромитација се случила во 2014 година, а се претпоставува дека во почетокот на Август оваа година хакер под името Peace на продажба понудил податоци за 200 милиони Yahoo! кориснички сметки.

Во известувањето од Yahoo! се наведува дека компромитираните податоци не содржат информации за кредитни картички за корисниците на сервисите на Yahoo! бидејќи тие податоци не се запишувале на серверите кои биле предмет на нападот. Меѓу податоците што хакерите успеале да ги копираат има и лозинки но тие најчесто биле запишани во хеширана форма со користење на функцијата bcrypt која се смета за отпорна на brute-force хакерски напади.

На корисниците на Yahoo! кои ги немаат променето лозинките од 2014 година им се препорачува да ја променат својата лозинка, да воведат multi-factor автентикација или да ја користат алатката за автентикација Yahoo Account Key како безбедносна проверка и замена за користење на лозинка.

Извор: itnews.com.au

Известувањето од Yahoo! Можете да го прочитате на следниот линк: An Important Message About Yahoo User Security

Повеќе информации за активирање и користење на алатката Yahoo Account Key ќе најдете на следниот линк: Set up Yahoo Account Key to stop using passwords

Check Also

HTML smuggling е најновата тактика за сајбер криминал за која треба да бидете многу внимателни!

Компанијата за сајбер безбедност Menlo Labs, односно истражувачката група на Menlo Security предупредува за оживување …

Напишете коментар