Скриен MerDoor малвер откриен после пет години

Новата APT хакерска група  наречена Lancefly користи прилагоден „Merdoor“ backdoor малвер за да ги таргетира владините, авијацијата и телекомуникациските организации во Јужна и Југоисточна Азија.

Symantec Threat лабораториите открија дека Lancefly распоредува таен Merdoor backdoor во високо таргетирани напади од 2018 година за да воспостави сила, да извршува команди и да врши keylogging на корпоративните мрежи.

„Прилагодениот Lancefly малвер, кој го нарековме Merdoor, е моќен backdoor кој постои од 2018 година“, открива новиот извештај на Symantec.

„Истражувачите на Symantec забележаа дека се користи во некоја активност во 2020 и 2021 година, како и оваа понова кампања, која продолжи во првиот квартал од 2023 година. Се верува дека мотивацијата зад двете кампањи е собирањето разузнавачки информации“.

Се верува дека Lancefly се фокусира на сајбер-шпионажа, со цел да собира разузнавачки информации од мрежите на своите жртви во долги периоди.

Symantec не го откри иницијалниот вектор на инфекција што го користеше Lancefly. Сепак, откри докази дека хакерската група користи phishing-мејлови, brute forcing на SSH ингеренциите и искористување на пропустите на серверот со кои се соочува јавноста за неовластен пристап со текот на годините.

Откако напаѓачите ќе влезат во системот на жртвата, тие вметнуваат Merdoor backdoor преку DLL странично вчитување или во „perfhost.exe“ или „svchost.exe“, двата легитимни Windows процеси што му помагаат на малициозниот софтвер да избегне детекција.

Merdoor му помага на Lancefly да го одржи својот пристап и да се зацврсти на системот на жртвата, инсталирајќи се како услуга што опстојува помеѓу рестартирањето.

Потоа Merdoor воспоставува комуникација со C2 серверот користејќи еден од неколкуте поддржани комуникациски протоколи (HTTP, HTTPS, DNS, UDP и TCP) и чека инструкции.

Освен што поддржува размена на податоци со C2 серверот, Merdoor може да прифаќа команди и со слушање на локални порти; сепак, аналитичарите на Symantec не дадоа конкретни примери.

Backdoor, исто така, снима притискање на копчињата на корисникот со цел да сними потенцијално вредни информации како што се кориснички имиња, лозинки или други тајни.

Исто така, забележано е дека Lancefly ја користи „Atexec“ функцијата на Impacket за да може веднаш да изврши закажана задача на оддалечена машина преку SMB. Се верува дека напаѓачите ја користат оваа функција со цел да се шират странично на други уреди на мрежата или да ги бришат излезните датотеки креирани од други команди.

Lancefly ги шифрира украдените датотеки користејќи маскирана верзија на алатката за архивирање WinRAR и потоа ги ексфилтрира податоците, најверојатно користејќи Merdoor.

Употребата на понова, полесна и побогата верзија на ZXShell rootkit беше забележана и во Lancefly нападите.

Rootkit вчитувачот, „FormDII.dll“, извезува функции што може да се користат за испуштање payloads што одговараат на системската архитектура на домаќинот, читање и извршување на shell кодот од датотека, убивање процеси и многу повеќе.

Rootkit исто така користи алатка за инсталација и ажурирање што споделува заеднички код со Merdoor вчитувачот, што покажува дека Lancefly користи заедничка база на кодови за нивните алатки.

Инсталационата функционалност на ZXShell поддржува креирање услуга, хакирање и лансирање, модификација на регистарот и компресирање на копија од сопствената извршна датотека заради затајување и издржливост.

ZXShell rootkit го поврзува Lancefly со другите кинески APT групи кои ја користеле алатката во напади, вклучувајќи ги APT17 и APT41.

Сепак, врската е слаба бидејќи изворниот код на rootkit е јавно достапен веќе неколку години.

Името „formdll.dll“ на Lancefly за rootkit вчитувачот беше претходно пријавено во кампања на APT27, aka „Budworm“.

Сепак, не е јасно дали ова е намерен избор за погрешно насочување на аналитичарите и за отежнување на атрибуцијата.

Елемент кој дополнително ја поддржува хипотезата дека Lancefly има кинеско потекло е забележаната употреба на PlugX и ShadowPad RAT (тројанци за далечински пристап), кои се споделуваат меѓу неколку кинески APT групи.

Извор: BleepingComputer

Check Also

Android апликации со spyware инсталирани 421 милион пати од Google Play

Нов Android малвер дистрибуиран како SDK реклама е откриен во повеќе апликации, многумина претходно на …