Under Armor објави дека разоткривањето на податоци од MyFitnessPal влијае на 150 милиони корисници и им дозволува на хакерите да пристапат до адреси за е-пошта, кориснички имиња и лозинки

Популарната апликација за следење на калории MyFitnessPal, претрпе масовно разоткривање на податоци што влијае на околу 150 милиони корисници.
Производителот на спортска опрема Under Armmor во четвртокот објави дека нивната апликација за фитнес беше пробиена кон крајот на февруари, дозволувајќи им на неавторизирани лица да пристапат до информации за милиони корисници.
Ова ги вклучува корисничките имиња, адресите за е-пошта и хеширани лозинки, што отежнува хакерот да ги утврди.
Under Armor изјави дека на 25 март дознале дека нивната апликација MyFitnessPal била хакирана минатиот месец.
Апликацијата им овозможува на корисниците да ги следат своите активноста и да внесуваат калории со помош на паметен телефон.
Според компанијата, хакерите немале влијае на броевите за социјално осигурување, возачките дозволи или податоците за кредитни картички.
Досега, компанијата не знае кој стои зад пробивот, но вели дека работи со “водечки компании за безбедност на информации” за да го истражи овој случај.
“Истрагата на компанијата е во тек, но укажува дека околу 150 милиони кориснички сметки беа засегнати од ова прашање”, се вели во соопштението.
Корисниците беа информирани преку е-пошта и пораки за да ги ажурираат поставките и да ги заштитат информациите за корисничките сметки.
Покрај тоа, компанијата ги повикува корисниците веднаш да ги променат нивните лозинки.

Check Also

Android апликации со spyware инсталирани 421 милион пати од Google Play

Нов Android малвер дистрибуиран како SDK реклама е откриен во повеќе апликации, многумина претходно на …