Вебинар за фишинг напади и како да се заштитите

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT со поддршка на DCAF – Geneva Centre for Security Sector Governance, организира бесплатен вебинар на тема „Фишинг напади и  како да се заштитите“. Настанот ќе се одржи на 25 декември 2020 година, 10:00 – 11:00 часот, онлајн преку Webex платформа.

Агенда/Agenda:

10:00 Фишинг напади и како да се заштитите. (Сесијата ќе се одвива на англиски јазик)

Предавачи/Expert-speakers: Mr Vladan Babic, Mr. Dusan Vignjevic

 • Што се фишинг-напади и како се користат.
 • Како криминалците ги користат овие напади поврзани со пандемијата.
 • Користење е-пошта, социјални мрежи и пораки за извршување на овие напади.
 • Различни видови на фишинг ( измама на директор, измама на домен, Smishing, Vishing, и други)
 • Најдобри практики за заштита од фишинг напади на работа и дома

Phishing attacks and prevention. (Session will be in English)

Expert-speakers: Mr Vladan Babic, Mr. Dusan Vignjevic

 • What are phishing attacks and how are they used?
 • Best practices for protection against phishing attacks.
 • How do criminals use these pandemic-related attacks?
 • Using emails, social networks and messages to carry out these attacks.
 • Different types of phishing (Director Fraud, Domain Fraud, Smishing, Vishing, etc.)
 • Best practices for protection against phishing attacks at work and at home
10:45 Активности на  MKD-CIRT за заштита од фишинг напади и промоција на услуга за пријава на сомнителни пораки

MKD-CIRT’s activities related to phishing and announcement of the service for reporting suspicious emails.

11:00 Дискусија / Discussion

За предавачите/ Short expert’s bio:

Mr Vladan Babic is seasoned information security professional with more than 10 years of experience in different fields of IT security, from both public and private sectors. He is a team leader with experience in creating responsible and trusted IR teams. Vladan has proven knowledge and experience in: Incident Response to include APT evictions; Handling, Security Analysis, Automation, Purple Teaming, Team Building; Security Assessments; Risk Management; Security Policies and Procedures; Compliance & Audit; Continuity of Operations; Guidelines & Regulations; Security and Privacy Training and Awareness. Holds ECIH, CASP, TOGAF, PDuty Incident commander and other certificates

Mr Dusan Vignjevic is the Cyber Threat Intelligence Lead at NCR Corporation with over 5 years of experience in Information Security Industry. Mr. Vignjevic holds Master Degree in IT Engineering and is CISSP, GIAC GCTI, GIAC GDAT and SSCP certified. His areas of expertise include Information Security, Threat Intelligence, Incident Response, Incident Handling and Vulnerability Management. He has successfully implemented several trainings for national CERT community in Serbia within DCAF’s regional cybersecurity project.

Пријавете се за учество со пополнување на формуларот. На регистрираните учесници дополнително ќе им се испрати линк за следење на вебинарот преку Webex. Доколку не добиете потврда за регистрација на вашата адреса за е-пошта, Ве молиме проверете ги папките за spam/Junk mail. Доколку имате прашања контактирајте не на contact@mkd-cirt.mk, тел. 02 3091232 или моб. 070 338155

Исполнет е максимално дозволениот број на учесници.

Check Also

MITRE ја објави својата годишна листа на Топ 25 „најопасни софтверски слабости“ за 2023 година.

“Овие слабости доведуваат до сериозни пропусти во софтверот“, соопшти американската Агенција за сајбер безбедност и …