ВНИМАНИЕ!!! Фишинг сајт лажно се претставува како УЈП

Нов обид за фишинг. Внимавајте и пренесете на роднините/пријателите да не наседнат.

Ми стигна СМС од +389 75 835 246 со содржина:

УЈП: Извршете ја задолжителната пријава

`https://ujp-gov.mk/potvrda`

На линкот има повеќе форми каде што се бара да се пополнат лични информации (име, презиме, адреса, итн итн, детали од платежна картичка и слики од документи).

Повеќе инфо и приказ на формите во прикачените слики:

По пополнување на формите, страницата пренасочува кон https://e-pdd.ujp.gov.mk/ppf/home.seam

Инфо околу доменот: http://whois.marnet.mk/?domain=ujp-gov.mk

Оваа е-пошта е испратена од контакт формата на MKD – CIRT (https://mkd-cirt.mk) (https://mkd-cirt.mk)

MKD – CIRT известува дека станува збор за Smishing (форма на фишинг во која напаѓачот користи привлечна текстуална порака за да ги измами луѓето да кликнат на испратениот линк и да му испратат лични информации со цел нивна понатамошна злоупотреба).

MKD – CIRT исто така предупредува да внимавате и да не ги отварате линковите испратени во пораката, а доколку веќе сте го направиле тоа и сте внеле свои податоци и лозинки, тогаш веднаш променете ги.

Check Also

Android апликации со spyware инсталирани 421 милион пати од Google Play

Нов Android малвер дистрибуиран како SDK реклама е откриен во повеќе апликации, многумина претходно на …