Во аудио драјвер за HP лаптопи пронајден keylogger

Аудио драјверот за некои HP лаптопи вклучува функционалност која најдобро може да се опише како keylogger, затоа што го снима секое притискање на копче од тастатурата и ја запишува информацијата во локална датотека. Оваа датотека е достапна за секој кој знае каде да ја побара, односно за други корисници, апликации или малвер.

Според инстражувачите од швајцарската компанија за сајбер-безбедност modzero, keylogger е откриен кај Conexant HD Audio Driver Package верзија 1.0.0.46 или постари.

Се работи аудио драјвер кој е доаѓа инсталиран на HP лаптопите. Една од датотеките кои се содржат во аудио драјверот е MicTray64.exe (C:\windows\system32\mictray64.exe).

Оваа датотека се вклучува како закажана задача (Scheduled Task) секогаш кога корисникот ќе се најави на компјутерот. Според инстражувачите од modzero, оваа датотека го следи секое притискање на копче на тастатурата од страна на корисникот за да може да реагира на одредени функции како например копчињата за вклучување/исклучување на микрофонот.

Ваквото однесување, само по себе не е проблем и на овој начин работат многу други апликации. Проблемот е што секое притискање на копче се запишува во следната локална датотека: C:\users\public\MicTray.log

Во случај локалната датека да не постои или да е недостапна, аудио драјверот го праќа секое притискање на копче на тастатурата кон локален API со име OutputDebugString API.

Опасноста е дека злонамерен софтвер инсталиран на компјутерот или личност со физички пристап до компјутерот може да ја ископира со датотеката со историски записи и од таму да извлече лозинки, преписки, разговори, посетени веб-страници, изворен код и други чувствителни податоци. Освен тоа, OutputDebugString API прави прикриен канал за малверот да ги снима копчињата на тастатурата во реално време со користење на вградени функции во Windows и на тој начин да ги избегне антивирусните софтвери.

Истражувачите од modzero го пронашле Conexant HD Audio Driver Package инсталиран со основната инсталација на 28 модели на HP лаптопи:

HP EliteBook 820 G3 Notebook PC
HP EliteBook 828 G3 Notebook PC
HP EliteBook 840 G3 Notebook PC
HP EliteBook 848 G3 Notebook PC
HP EliteBook 850 G3 Notebook PC
HP ProBook 640 G2 Notebook PC
HP ProBook 650 G2 Notebook PC
HP ProBook 645 G2 Notebook PC
HP ProBook 655 G2 Notebook PC
HP ProBook 450 G3 Notebook PC
HP ProBook 430 G3 Notebook PC
HP ProBook 440 G3 Notebook PC
HP ProBook 446 G3 Notebook PC
HP ProBook 470 G3 Notebook PC
HP ProBook 455 G3 Notebook PC
HP EliteBook 725 G3 Notebook PC
HP EliteBook 745 G3 Notebook PC
HP EliteBook 755 G3 Notebook PC
HP EliteBook 1030 G1 Notebook PC
HP ZBook 15u G3 Mobile Workstation
HP Elite x2 1012 G1 Tablet
HP Elite x2 1012 G1 with Travel Keyboard
HP Elite x2 1012 G1 Advanced Keyboard
HP EliteBook Folio 1040 G3 Notebook PC
HP ZBook 17 G3 Mobile Workstation
HP ZBook 15 G3 Mobile Workstation
HP ZBook Studio G3 Mobile Workstation
HP EliteBook Folio G1 Notebook PC
Conexant HD Audio Driver Package има верзии за следните оперативни системи:

Microsoft Windows 10 32-Bit
Microsoft Windows 10 64-Bit
Microsoft Windows 10 IOT Enterprise 32-Bit (x86)
Microsoft Windows 10 IOT Enterprise 64-Bit (x86)
Microsoft Windows 7 Enterprise 32 Edition
Microsoft Windows 7 Enterprise 64 Edition
Microsoft Windows 7 Home Basic 32 Edition
Microsoft Windows 7 Home Basic 64 Edition
Microsoft Windows 7 Home Premium 32 Edition
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Edition
Microsoft Windows 7 Professional 32 Edition
Microsoft Windows 7 Professional 64 Edition
Microsoft Windows 7 Starter 32 Edition
Microsoft Windows 7 Ultimate 32 Edition
Microsoft Windows 7 Ultimate 64 Edition
Microsoft Windows Embedded Standard 7 32
Microsoft Windows Embedded Standard 7E 32-Bit

Според истражувачите од modzero, единствен начин за решавање на проблемот е бришење на MicTray64.exe.

Дополнување: КомпанијатаHP објави дека ги надградил драјверите за лаптопи и таблет компјутери и го отстранил keylogger-от. Корисниците можат да ја најдат надградбата за драјверите нa https://support.hp.com/us-en/drivers/ со пребарување за нивниот модел на лаптоп или таблет компјутер и преземањер на за најновиот аудио драјвер.

Извор: bleepingcomputer.com

Check Also

Нов крадец на информации за Snake базиран на Python се шири преку пораки на Faceebook

Пораките на Facebook се користат од страна на актери за закана за крадец на информации …