Внимавајте! Нова фишинг кампања по е-пошта со лажно претставување на испраќач како банка.

Почитувани, Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти известува дека на 19 мај 2022 година е забележана фишинг кампања што цели на македонски адреси за е-пошта, преку лажно претставување со маскирање на вистинската адреса од испраќачот и потенцијално малициозен додаток во вид на MS Word документ. Испраќач: маскирана адреса со …

Повеќе ...

Фишинг кампања испратена од лажен испраќач MKD-CIRT_Support

Почитувани, Ве информираме дека на 08.04.2022 година е забележана фишинг-кампања со лажно претставување на испраќачот како MKD-CIRT_Support од адреса за е-пошта mails@perfact-led.net, со испраќање на лажни пораки со информација за истечена лозинка на корисникот на услуги на MKD-CIRT, и со линк за промена на лозинка кој води кон фишинг сајт …

Повеќе ...

Национален натпревар во сајбер безбедност Хакатон CyberMK 2022

Почитувани, Хакатон натпреварот CyberMK 2022 беше организиран од страна на Сигмоид ДОО за целите  на Агенција за електронски комуникации и Национален центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT. Натпреварот се спроведе во периодот 18-02-2022 и 24-02-2022 година. Натпреварот се одржа со цел едукација, промоција и примена на вештини и знаења …

Повеќе ...

Национален натпревар Хакатон CyberMK 2022 во сајбер безбедност

Агенцијата за електронски комуникации и Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT организираат натпревар Хакатон CyberMK 2022 во сајбер безбедност, 18 – 24.02.2022 година. РЕГИСТРАЦИЈА И УЧЕСТВО НА HTTPS://CYBERMK.MK Фаза 1 – Онлајн квиз без ограничување на број на учесници. Почеток на онлајн квиз од Фаза 1 – 18 февруари …

Повеќе ...

Внимавајте! Нова фишинг кампања насочена кон македонски корисници со лажно преставување на испраќач како АД Пошта на Северна Македонија

Почитувани, известуваме дека денес, 08.02.2022 година до MKD-CIRT се доставени повеќе пријави за активна фишинг кампањa и напади преку пораки испратени по е-пошта, со лажно претставување на испраќачот и потенцијално штетен линк/врска во пораката. Лажните пораки по е-пошта се со следните карактеристики: Маскирана(лажна) адреса на Испраќач/Sender: АД Пошта на Северна …

Повеќе ...

Критична ранливост на Java библиотека Log4J

Тековно се споделуваат примери за злоупотреба (exploit) на критична нова т.н. „0-day“ ранливост во библиотека за евидентирање базирана на Java, со назив Log4J. Log4J е развиено од Apache Foundation и нашироко се користи кај апликациите за бизнис-корисници и кај услугите во облак. Иако Java сè помалку се користи кај апликации …

Повеќе ...

Нови кампањи на малициозно рекламирање (Malvertising Campaigns) кои шират задни врати (backdoors) преку малициозни екстензии на прелистувачот Chrome

Серија малициозни кампањи користат лажни инсталатери на популарните апликации и игри како Viber, WeChat, NoxPlayer и Battlefield како мамка за да ги измамат корисниците да преземат нова задна врата (backdoor) и недокументирана злонамерна екстензија на Google Chrome со цел да ги украдат ингеренциите и податоците складирани во компромитираните системи, како …

Повеќе ...

HTML smuggling е најновата тактика за сајбер криминал за која треба да бидете многу внимателни!

Компанијата за сајбер безбедност Menlo Labs, односно истражувачката група на Menlo Security предупредува за оживување на HTML smuggling, во кој злонамерните актери го заобиколуваат периметарот на безбедност со цел да состават злонамерни товари директно на машините на жртвите. Menlo ја сподели веста заедно со откривањето на кампањата за HTML smuggling, …

Повеќе ...

Известување за фишинг кампања

Почитувани, известуваме дека на ден 27.10.2021 година до MKD-CIRT e доставенa пријавa за активna фишинг кампањa и напади преку пораки испратени по е-пошта, со лажно претставување на испраќачот и малициозни додатоци и/или врски. Лажните пораки по е-пошта се со следните карактеристики: Маскирана(лажна) адреса на Испраќач/Sender: Henrique Cardana <sales@interservice-si.com> Предмет/Subject: Барање …

Повеќе ...

Известување за Фишинг кампањи

Почитувани, известуваме дека на ден 06.10.2021 година до MKD-CIRT се доставени пријави за активни фишинг кампањи и напади преку пораки испратени по е-пошта, со лажно претставување на испраќачот и малициозни додатоци. Првата пријава е за фишинг кампања со испраќање на лажни пораки по е-пошта со следните карактеристики: Маскирана(лажна) адреса на …

Повеќе ...