Пропустот во WiFi протоколот им овозможува на напаѓачите да го попречат мрежниот сообраќај

Истражувачите за сајбер безбедност открија фундаментален безбедносен пропуст во дизајнот на WiFi IEEE 802.11 стандардот, дозволувајќи им на напаѓачите да ги измамат пристапните точки во мрежни рамки што протекуваат во форма на обичен текст. WiFi рамките се податочни контејнери што се состојат од header, data payload и trailer, кои вклучуваат …

Повеќе ...

Новиот MacStealer macOS малвер краде лозинки од iCloud Keychain

Новиот малициозен софтвер за крадење информации познат како MacStealer ги таргетира Mac корисниците, крадејќи ги нивните податоци зачувани во iCloud KeyChain и веб-прелистувачите, паричниците за криптовалути и потенцијално чувствителните датотеки. MacStealer се дистрибуира како malware as a service (MaaS), каде што развивачот продава однапред направени изданија за 100 долари, дозволувајќи …

Повеќе ...

Facebook сметки хакирани со нова малициозна ChatGPT Chrome екстензија

Тројанизираната верзија на легитимната ChatGPT екстензија за Chrome стана популарна на Chrome Web Store, собирајќи над 9.000 преземања додека ги краде Facebook сметките. Наставката е копија на легитимниот популарен додаток за Chrome наречен „ChatGPT за Google“ кој нуди ChatGPT интеграција во резултатите од пребарувањето. Сепак, оваа малициозна верзија вклучува дополнителен …

Повеќе ...

General Bytes Bitcoin банкомати хакирани со помош на zero-day, украдени 1,5 милиони долари

Водечкиот производител на Bitcoin банкомати General Bytes откри дека хакерите украле криптовалути од компанијата и од нејзините клиенти користејќи zero-day ранливост во нејзината BATM платформа за управување. General Bytes прави Bitcoin банкомати дозволувајќи им на луѓето да купат или продадат над 40 криптовалути. Клиентите можат да ги распоредат своите банкомати …

Повеќе ...

FakeCalls Android малвер се враќа со нови начини за криење на телефоните

„FakeCalls“ Android малвер повторно циркулира во Јужна Кореја, имитирајќи телефонски повици за над 20 финансиски организации и обидувајќи се да ги измами банкарите да ги дадат деталите од нивните кредитни картички. Конкретниот малвер не е нов, бидејќи Kaspersky објави извештај за него пред една година. Сепак, истражувачите на Check Point …

Повеќе ...

Критичната грешка на Microsoft Outlook PoC покажува колку лесно може да се искористи

Истражувачите за безбедност споделија технички детали за искористување на критичната ранливост на Microsoft Outlook за Windows (CVE-2023-23397) што им овозможува на хакерите од далечина да крадат хеширани лозинки со едноставно примање е-пошта. Microsoft вчера објави закрпа за безбедносниот пропуст, но тој беше искористен како zero – day ранливост во NTLM …

Повеќе ...

Предупредување: YouTube видео упатства генерирани со вештачка интелигенција шират Infostealer малвер

Хакерите се повеќе се забележани како користат YouTube видеа генерирани со вештачка интелигенција за да шират малициозен софтвер за крадење како што се Raccoon, RedLine и Vidar. „Видеата ги привлекуваат корисниците преправајќи се дека се упатства за тоа како да преземаат кракнати верзии на софтвер како што се Photoshop, Premiere …

Повеќе ...

Medusa ransomware таргетира компании ширум светот

Ransomware нападот, познат како Medusa, почна да добива сила во 2023 година, таргетирајќи ги корпоративните жртви ширум светот со барања за откуп од милион долари. Medusa нападот започна во јуни 2021 година, но имаше релативно слаба активност, со малку жртви. Меѓутоа, во 2023 година, ја зголеми активноста и започна „Medusa …

Повеќе ...

Истражувачите за безбедност таргетирани со нов малициозен софтвер преку понуди за работа на LinkedIn

Осомничена севернокорејска хакерска група таргетира истражувачи за безбедност и медиумски организации во САД и Европа со лажни понуди за работа што водат до ширење на три нови варијанти на малициозен софтвер. Напаѓачите користат social engineering за да ги убедат жртвите да се вклучат преку WhatsApp, каде што испуштаат malware payload …

Повеќе ...

Emotet малвер нападите се враќаат по тримесечна пауза

Emotet малвер операцијата повторно спамува малициозни е-пошти од вторник наутро по тримесечна пауза, обновувајќи ја својата мрежа и заразувајќи ги уредите ширум светот. Emotet е малициозен софтвер дистрибуиран преку е-пошта што содржи малициозни прилози за Microsoft Word и Excel документи. Кога корисниците ги отвораат овие документи и се овозможени макроата, …

Повеќе ...