Новата QBot тројанска кампања краде деловни мејлови за да шири малициозен софтвер

Новата QBot малвер кампања ја користи пробиената деловна кореспонденција за да ги измами доверливите жртви да инсталираат малициозен софтвер, откриваат новите наоди од Kaspersky. Последната активност, која започна на 4 април 2023 година, првенствено ги таргетираше корисниците во Германија, Аргентина, Италија, Алжир, Шпанија, САД, Русија, Франција, Велика Британија и Мароко. …

Повеќе ...

Microsoft SQL серверите се пробиени за да се шири Trigona ransomware

Напаѓачите хакираат слабо обезбедени и интернирани Microsoft SQL (MS-SQL) сервери за да шират Trigona ransomware и да ги шифрираат сите датотеки. MS-SQL серверите се пробиени преку brute-force или dictionary напади со цел да ги погодат акредитивите на сметката. Откако ќе се поврзат со сервер, напаѓачите шират малициозен софтвер наречен CLR …

Повеќе ...

YouTube видеа дистрибуираат Aurora Stealer малициозен софтвер

Истражувачите за сајбер безбедност ја детализираа внатрешната работа на „in2al5d p3in4er“ (читај: неважечки печатач) што се користи за ширење на Aurora малициозен софтвер за крадење информации. „Подигнувачот in2al5d p3in4er е компајлиран со Embarcadero RAD Studio и таргетира работни станици користејќи напредна анти-VM (виртуелна машина) техника“, стои во извештајот споделен со …

Повеќе ...

Критичен недостаток во vm2 JavaScript библиотеката може да доведе до Remote Code Execution

Нова рунда закрпи е достапна за vm2 JavaScript библиотеката за да се решат два критични недостатоци. И двата недостатоци – CVE-2023-29199 и CVE-2023-30547 – се оценети со 9,8 од 10 на CVSS системот за бодување и се адресирани во верзиите 3.9.16 и 3.9.17, соодветно. Успешната експлоатација на грешките, му дозволуваат …

Повеќе ...

LockBit ransomware енкрипторите ги таргетираат Mac уредите

LockBit ransomware групата создаде енкриптори кои таргетираат Mac за прв пат, најверојатно станувајќи првата голема ransomware операција што некогаш го таргетира macOS. Новите ransomware енкриптори беа откриени од страна на истражувачот за сајбер-безбедност, MalwareHunterTeam, кој открил ZIP архива на VirusTotal што содржела  LockBit енкриптори. Историски гледано, LockBit операцијата користи енкриптори …

Повеќе ...

ВНИМАНИЕ!!! Фишинг сајт лажно се претставува како УЈП

Нов обид за фишинг. Внимавајте и пренесете на роднините/пријателите да не наседнат. Ми стигна СМС од +389 75 835 246 со содржина: УЈП: Извршете ја задолжителната пријава `https://ujp-gov.mk/potvrda` На линкот има повеќе форми каде што се бара да се пополнат лични информации (име, презиме, адреса, итн итн, детали од платежна …

Повеќе ...

Хакери ја искористуваат грешката во WordPress Elementor Pro со 11 милиони инсталации

Хакерите активно ја искористуваат ранливоста со висока сериозност во популарниот Elementor Pro WordPress plugin што го користат над единаесет милиони веб-сајтови. Elementor Pro е plugin за создавање WordPress страници кој им овозможува на корисниците лесно да креираат страници со професионален изглед без да знаат како да кодираат, креирање теми, колекција …

Повеќе ...

10-годишна грешка на Windows искористена во 3CX нападот

10-годишна ранливост на Windows сè уште се експлоатира во напади каде извршните датотеки се легитимно потпишани, а поправката од страна на Microsoft сè уште е на чекање по сите овие години. Уште полошо, поправката се отстранува по надградбата на Windows 11. Во средата вечерта, се појавија вести дека VoIP компанијата …

Повеќе ...

Новиот AlienFox пакет алатки краде акредитиви за 18 облак услуги

Новата модуларна алатка наречена „AlienFox“ им овозможува на хакерите да скенираат погрешно конфигурирани сервери за да украдат тајни за автентикација и акредитивите за е-пошта базирани на облак. Комплетот алатки се продава на сајбер криминалци преку приватен канал на Telegram. Истражувачите од SentinelLabs кои го анализираа AlienFox известуваат дека множеството алатки …

Повеќе ...

Google пронајде повеќе Android и iOS zero-days кои се користат за инсталирање spyware

Групата за анализа на закани на Google (TAG) откри неколку синџири за експлоатација користејќи Android, iOS и Chrome zero-day и n-day ранливости за инсталирање комерцијален spyware и малициозни апликации на таргетираните уреди. Напаѓачите ги таргетираа iOS и Android корисниците со посебни синџири за експлоатација како дел од првата кампања забележана …

Повеќе ...