Вебинар за најдобри практики за сајбер-безбедност

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT со поддршка на DCAF – Geneva Centre for Security Sector Governance, организира бесплатен вебинар на тема „Најдобри практики за сајбер-безбедност“. Настанот ќе се одржи на 05 февруари 2021 година, 10:00 – 11:00 часот, онлајн преку Webex платформа. Агенда/Agenda: 10:00 Најдобри практики за …

Повеќе ...

Вебинар за фишинг напади и како да се заштитите

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT со поддршка на DCAF – Geneva Centre for Security Sector Governance, организира бесплатен вебинар на тема „Фишинг напади и  како да се заштитите“. Настанот ќе се одржи на 25 декември 2020 година, 10:00 – 11:00 часот, онлајн преку Webex платформа. Агенда/Agenda: 10:00 …

Повеќе ...

Техничка обука, 14-15.12.2020

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT организира Техничка обука за конституентите, како активност од Трета национална вежба за комуникација и координација на одговор по сајбер-инциденти. На обуката учествиваат 50 претставници од конституентите на MKD-CIRT, организации од јавен, владин и приватен сектор. Оваа обука е наменета за технички лица …

Повеќе ...

Вебинар за безбедност на веб апликации, 10.12.2020, 10:00 – 11:00

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT со поддршка на DCAF – Geneva Centre for Security Sector Governance, организира бесплатен вебинар на тема „Безбедност на веб апликации“. Настанот ќе се одржи на 10 декември 2020 година, 10:00 – 11:00 часот, онлајн преку Webex платформа. Агенда: 10:00 Безбедност на  веб …

Повеќе ...

Вебинар за Безбедна комуникација по е-пошта, 01.12.2020, 10:00 – 11:00

Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти MKD-CIRT организира бесплатен вебинар на тема „Безбедна комуникација по е-пошта“. Настанот ќе се одржи на 01 декември 2020 година, 10:00 – 11:00 часот, онлајн преку Webex платформа. Овој настан е поддржан преку проектот „Подобрување на управувањето со сајбер безбедноста на Западен Балкан“, имплементиран …

Повеќе ...

ENISA објави ISAC in a BOX Toolkit

Агенцијата на ЕУ за сајбер-безбендост ENISA објави сеопфатен пакет со алатки за поддршка на воспоставување, развој и евалуација на центри за споделување и анализа на информации (Information Sharing and Analysis Centre- ISAC). Повеќе информации за пакетот ќе најдете на слендиот линк: https://www.enisa.europa.eu/news/enisa-news/isac-in-a-box

Повеќе ...

Објавен извештајот ENISA Threat Landscape 2020

Европската агенција за сајбер-безбедност ENISA го објави годишниот извештај за најважни сајбер-закани за периодот јануари 2019 – април 2020 година. Топ 3 сајбер-закани се: Малвер Веб-базирани напади Фишинг Извештајот е достапен од веб-страницата на ENISA на следниот линк: https://www.enisa.europa.eu/news/enisa-news/enisa-threat-landscape-2020

Повеќе ...

EUROPEAN VIRTUAL HACKATHON TO COMBAT WILDLIFE TRAFFICKING

Во периодот 06-08 ноември се одржува EUROPEAN VIRTUAL HACKATHON TO COMBAT WILDLIFE TRAFFICKING. Повеќе информации за настанот ќе најдете на следниот линк: https://www.itfortheplanet.org/about-the-hackathon-2020/

Повеќе ...

Отворен конкурс за Chevening Western Balkans Cyber Security Fellowship 2020/2021

Почитувани, Ве информираме дека е отворен конкурсот за fellowship програмата “Chevening Western Balkans Cyber Security Fellowship 2020/2021“.  Повеќе информации за програмата и пријавување ќе најдете на следниот линк: https://www.chevening.org/fellowship/western-balkans-cyber-security/ Конкурсот е отворен до 3 ноември 2020 година. Следува краток текст за програмата: „The fellowship is aimed at mid-career professionals who …

Повеќе ...

Фишинг кампања која таргетира македонски адреси за е-пошта со лажно претставување на испраќачот како “Полиција на Република Македонија”

Ве информираме дека на 31 јули 2020 година забележана е нова фишинг-кампања која таргетира македонски корисници со лажно претставување како да е испратена од “Полиција на Република Македонија” и лажна адреса за е-пошта <kontakts@moi.gov.mk> Наслов на порака: „Вие сте поканети на тековна истрага за измама во банка“ Содржина: „Ова е …

Повеќе ...