Сајбер одговорна организација


ЗАСТАНИ | РАЗМИСЛИ | ПОВРЗИ СЕ

Известување за фишинг кампања

Достапно на / Dispozicion në: Albanian (Albanian) English (English)

Почитувани, известуваме дека на ден 27.10.2021 година до MKD-CIRT e доставенa пријавa за активna фишинг кампањa и напади преку пораки испратени по е-пошта, со лажно претставување на испраќачот и малициозни додатоци и/или врски.

Лажните пораки по е-пошта се со следните карактеристики:
Маскирана(лажна) адреса на Испраќач/Sender: Henrique Cardana <sales@interservice-si.com>
Предмет/Subject: Барање за понуда
Содржина: Добар ден, Како што разговаравме претходно, тука е нашата нова нарачка на производи. Направете понуда ако сè уште можат да испорачаат за две недели. Ја чекаме вашата понуда за потврда.

Потенцијано штетен линк на слика кој води на веб страница со малвер.

Во случај на отворен додаток од претходен клик на линк, се симнува .exe фајл со чие стартување се врши инфекцијата на компјутерот. Типот на малвер е идентификуван како т.н. InfoStealer. Овој злонамерен софтвер снима активности на тастатурата, прави слики од екранот и собира други информации како што се посетени веб-локации, зачувани најавувања/лозинки итн. Информациите често вклучуваат лични податоци (на пр., банкарски информации) кои криминалците можат да ги злоупотребат.

ПРЕПОРАКА!

MKD-CIRT ви препорачува да не отворате сомнителни пораки и додатоци. Доколку сте добиле порака со слична содржина, препорачуваме  најпрво преку други канали за комуникација (како телефонски повик) да ја потврдите веродостојноста на пораката и испраќачот. Во случај на лажни пораки препорачуваме да ги избришите без отворање на додатоците. Доколку во меѓувреме е отворен некој од додатоците во пораката или после отворен линк на веб страница, најитно побарајте помош од ИТ професионалец и направете скенирање/проверка на уредот со ажуриран антивирус-софтвер.  Препорачуваме на вашите компјутери и уреди преку кои пристапувате на интернет и кои ги користите за меил комуникација да имате постојано активна и навремено ажурирана антивирусна и антиспам заштита.

Известување за Фишинг кампањи

Достапно на / Dispozicion në: Albanian (Albanian) English (English)

Почитувани, известуваме дека на ден 06.10.2021 година до MKD-CIRT се доставени пријави за активни фишинг кампањи и напади преку пораки испратени по е-пошта, со лажно претставување на испраќачот и малициозни додатоци.

Првата пријава е за фишинг кампања со испраќање на лажни пораки по е-пошта со следните карактеристики:
Маскирана(лажна) адреса на Испраќач/Sender: ohridska.banka@ohridskabanka.com.mk
Предмет/Subject: (Notification for remittance abroad – SWIFT)
Содржина: Почитувани, Во прилог Ви  доставуваме известување за извршена дознака во странство – SWIFT. Дополнителни информации може да добиете на следната е-маил адреса fxdoznaki@ob.com.mk.
Потенцијано штетни додатоци со име: SWIFT.exe, SWIFT .img

Втората пријава е повторно за фишинг кампања со испраќање на лажни пораки по е-пошта со следните карактеристики:
Маскирана(лажна) адреса на Испраќач/Sender: contact@interingenering.com.mk
Предмет/Subject: RE: Изјава за сметка
Содржина: Здраво, Ве молиме, дали можете да го потврдите приложениот извештај за сметка за да можеме да платиме денес? Одговори наскоро. Со почит, Менаџер за продажба.
Потенцијано штетни додатоци со име: 420342131487.exe, 0342131487.zip

ПРЕПОРАКА!

MKD-CIRT ви препорачува да не отворате сомнителни пораки и додатоци. Доколку сте добиле порака со слична содржина, препорачуваме  најпрво преку други канали за комуникација (како телефонски повик) да ја потврдите веродостојноста на пораката и испраќачот. Во случај на лажни пораки препорачуваме да ги избришите без отворање на додатоците. Доколку во меѓувреме е отворен некој од додатоците во пораката, најитно побарајте помош од ИТ професионалец и направете скенирање/проверка на уредот со ажуриран антивирус-софтвер.  Препорачуваме на вашите компјутери и уреди преку кои пристапувате на интернет и кои ги користите за меил комуникација да имате постојано активна и навремено ажурирана антивирусна и антиспам заштита.

Поврзано со првата фишинг кампања, слична е со претходно забележана на 23 септември 2021 година. Шпаркасе банка има објавено известување на веб-страницата на следниот линк: https://www.sparkasse.mk/ContentSoopshtenija.aspx?IdLanguage=1&IdRoot=1&IdSoopshtenija=2438&IdMenu=1

Сомнителните пораки може да ги проследите до нас на prijavi@mkd-cirt.mk и на тој начин да помогнете во споделување на корисни информации за актуелни напади и закани, со цел предупредување и заштита на корисниците.

 

Новата варијанта на малициозен софтвер FinSpy ги инфицира Windows системите со UEFI Bootkit

Достапно на / Dispozicion në: Albanian (Albanian) English (English)

Комерцијално развиениот софтвер за надзор FinFisher е надграден за да ги инфицира Windows уредите со помош на UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bootkit кој користи тројанизиран Windows Boot Manager, означувајќи промени во векторите на инфекција што му овозможуваат да избегне откривање и анализа.

FinFisher е опремен да ги собира корисничките информации, списоци од датотеки, чувствителни документи, снимања од притискање на тастатура, е-пошта од Thunderbird, Outlook, Apple Mail и Icedove, пресретнување на Skype контакти, разговори, повици и пренесени датотеки и снимање аудио и видео преку добивање пристап до микрофон и веб камера на машината.

За да се заштитите од закани како што е FinFisher, MKD-CIRT препорачува:

  • Преземете ги вашите апликации и програми од доверливи веб -страници.
  • Не заборавајте редовно да го ажурирате вашиот оперативен систем и целиот софтвер. Многу безбедносни прашања може да се решат со инсталирање ажурирани верзии на софтвер.
  • Пред да кликнете за да отворите прилог на е-пошта  или да следите врска, внимателно размислете: Дали е од некој што го знаете и кому му верувате; дали е очекувано; дали е чисто? Лебди над врските и прилозите за да видиш како се викаат или каде навистина одат.
  • Избегнувајте инсталирање на софтвер од непознати извори. Може а и честопати содржат малициозни датотеки.

Извор: TheHackerNews

Добредојдовте на веб-страницата на Националниот центар за одговор на компјутерски инциденти на Република Македонија.

Со член 26-а од Законот за електронските комуникации во состав на Агенцијата за електронски комуникации се формира посебна организациона единица – Национален центар за одговор на компјутерски инциденти (MKD-CIRT), која ќе претставува официјална национална точка за контакт и координација во справувањето со безбедносните инциденти кај мрежите и информациските системи и кој ќе идентификува и ќе обезбедува одговор на безбедносни инциденти и ризици.

Јавниот клуч и неговите потписи може да се најдат на големите меѓународни јавни сервери за клучеви.

  • Key ID: 0x333C00DB
  • Key Type: RSA 4096
  • Key Fingerprint: 0FB9 3DA3 E008 FA8B FC6A 9C71 0741 17A1 333C 00DB